Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2013 13:37 - Всичката Мара стасала, сал една не сколасала - името.
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 350 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Да ви имам проблемите, господа народолюбци.Събрали сте се "леваците" от цялата държава и сте седнали да умувате и забележете, че освен за името споровете са най-вече кой, аджеба, ще бъде еленчето на "Волгата".Разбира се има и другите там - Европа, либералносоциализацийки, левоцентрищини, лайна с праз - една дума...Нали сте авангарда на работиническата класа, а? Я се пребройте там и докладвайте колко машинисти, огняри, а бе там каквито и да са работничета има в редовете ви? Какви са тези леви партии без леваци, а? Или вие сте партии само на художественно-творческата, научно-техническата и другите му там така наречени из нашите земи - интелигенции. image

Доизяснителни бележки към предишен постинг ( във формата на обръщение към господинът познат на аудиторията като чичо Фичо)

Господин чичо Фичо, флиртуването с левите идеи ( под различни наименования) е определено по вкуса на хората с апетит към преразпределение на благата. В реалната действителност(работещ капитализъм) креаторите на благата - като започнем от най-простия работник, минем през занаятчията, дребния, средния и стигнем чак до едрия капиталист имат доста по-различни виждания за разчупването на баницата. Докато едните са лостовете на икономиката, то другите желаят да са машинистите. Разбира се всяко нормално общество има вопиеща нужда и от институции грижещи се за "надматериалните нужди"(нека ги наречем - надпроизводственни) но да не забравяме че тяхното здраво( в смисъл - неболно) съществувание е възможно само при наличието на успешно работеща промишленост подсигуряваща канваса на който те("идеалните" институции) би трябвало да рисуват своите творби.(тук стана малко по-поетично отколкото го мислих, ама се надявам че мисълта ми е ясна) Че може ли едно общество без лекари, без адвокати, без полиция, без творци? Не-не може, разбира се. Да де, но пък нека не забравяме, че то първо се нуждае от много по-елементарни работи - храна, парно, електричество и други такива ми ти прозаични и невъзвишени неща, които струват пари, мамка му, нали? И най-важното е че или трябва да бъдат произведени или закупени с пари добити от производството на нещо което сме продали някому другиму. Така че преди да се втурнем да градим разкошната къща на нашите мечти с фонтанчетата, фикусите и всичките му там глезотии ние трябва да имаме един здрав бетонен фундамент, нали?

Така. А кой, ако не свободната инициатива и мишците на байчовците с анцузите и потниците ( е някои от тях ги заменят с костюми като им порасне работата) ще прави хаталята (дето викаше моят набор Фикрет)? След като преките производители са тези които подсигуряват "мамбото", нормално е те да имат желание и да вземат отношение към разпределянето на благинките от "вече общия кюп",нали?

Докато социолозите, учителите, докторите, журналистите и всички останали надпроизводственни прослойки са инвестирали своята младост и средства за придобиване на емпирични знания обикновенните стокопроизводители бъхтят и творят реални стоки (чието покритие е в края на краищата реални пари). Така...тази прослойка която чупи гърбина от сутрин до мрак не е чак до там образована, няма изискани маниери, попива това което вижда от "учените", ходи там на църква в неделя, осъжда хомосексуализма и т.н.т и иска все пак да има някакъв (разбира се решаващ, както и всички други) глас при разпределянето на вкуснотиите от общия казан. Какво е най-важното за тях. Номер едно(нумеро уно, номбъ уан) - по-голяма част от заработеното от тях да си остане за тях. Тоест на икономически език - по-малки данъци, по-малко лустро, по-драконовски съкращения в "дъра-дъра тип" институции. Е как се наричат този вид групировки в днешен ден, а? Е, някъде им викат десни, другаде-консервативни, а на трети места даже ги наричат направо мръсни изедници. Изедници заради какво? Че искат по-голяма част от поничката които те самите са направили?

Да де, но ако се намалят данъците, то моментално ще изписка онази другата прослойка която се грижи за "идеалния живот" на обществото. Това значи по-малко пари за учителите, по-малко пари за институтите, по-малко пари за всички онези така необходими социални програми, по-малко пари за партийните функционери. И така лека-полека достигаме до парадокса: Днес болшинството от работниците и дребните капиталисти са с десни убеждения(освен онези с наследствен червен ген), а експлоататорите ( ами как иначе бихме нарекли онези които живеят на гърба на работниците?) са с леви. Иди го разбери.

Разбира се нещата са далече по-сложни и преплитащи се, но в рамките на един среден на големина постинг - толкоз.

Поздрави

Грациан
11 Jan 2002




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 811795
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930