Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2013 21:43 - МОНТАНА
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 393 Коментари: 0 Гласове:
1



Здрасти, Фичо.
Да, наистина Лонегън е имал доста силно влияние върху формирането на музикалните вкусове на сума ти и английски хлапета от "бейби бума". При Марк най-чувствително се чувствува обаче влиянието на:
а) Боб Дилън ( фразировката и тембрирането на вокала)
б) Ханк Марвин - китаристът на "Шедоус" (кристалния китарен звук)
в) Чет Аткинс
г) Кинкс ( текстовете му имат онзи "обърни се с гняв назад" пролетарски заряд, който е изразен най-ярко именно при Рей Дейвис)
д) сума ти и блусмени за изброяването на които бих изхабил час-два. image
* * *
МОНТАНА
Гледам, сума ти и "набори" и "околонабори" наоколо, та викам си: Дай и аз да си припомня какво звучеше по ефира в казармата:
За съжаление, в поделенията където служех аз през 1972-1974 година отговорниците по радиоуредба бяха доста залупени и максимума до който те достигаха в културпросветните си мисии бяха "Панаири", "Детелини" и всичките там ония "ум-па" хитове на Уиуиту( от янчотаковския и период) както и току що излезналия тогава двоен албум на Емо Димитров (онзи с първото българско реге - Имала Марияна шапчица с едно перце... ). Тъй като в нашето поделение преобладаваха ломските цигани, както сами се досещате дори и тази блудкавка соцестрада беше доста авангардна за техния деликатен слух (те предпочитаха "войнишкия и пандизчийския фолклор" и в моментите на разтуха пееха с издути вратни жили: "Тъмничарю, братко мили...направи се на заспал..." или евъргрийните на строителите с пагони в които с блусарска афективност те възпяваха ценностите на "цивилния живот" (които в общи линии бяха лимитирани до такива скромни символи като малка "Арда", руйно вино и млади булки). Ами то като погледнеш, колкото по-мизерен живот живееш, толкова и символите ти и амбициите са по-бедни
Спомням си и за революционното решение да се спре принудителното подстригване, до което бяха достигнали органите след близо декада на терор срещу носителите на "декадентски прически", което бе оповестено даже и по радиото. За моя радост, аз имах тогава транзистор и дори и нещо като касетофон* с култовото име "МОНТАНА", произведен в града в който служех - Михайловград (преди Кутловица, а сега - Монтана...по всяка вероятност в чест на този пръв портативен касетофон image) на който слушах касетките си със записи на Led Zeppelin, Beatles, Rolling Stones, Kinks, Zappa, Who, Small Faces, John Coltraine, Miles Davies, Mahavishnu Orchestra и другите там мои кумири от онези години, които може да се каже че слушам и досега с почти същото голямо удоволствие, което изпитвах и тогава.
За разлика от редовните войски, ние-трудоваците имахме възможността да прибягваме до "хитринки" и да освежаваме отвратителните си делници с музикален фон по наш си вкус.
Спомням си, че моят миниатюрен транзистор "Сони" се побираше в пространството между тънката пластасова арматурка и плътната тялото на предпазната ми работна каска и по този начин без да се откроявам като диверсионен проводник по цял ден имах възможност да слушам разните му "политически некоректни предавания" ( предимно югославски - македонската "Три гонга", няколко сръбски, както и една хърватска, за съжаление на които вече съм забравил имената). Радиовълните просто се просмукваха в ушите ми, без да излъчвам пропагандна музика наоколо. Точно по това време радио София вече поолабваше фронта и наред с естрадните звукови черджета можеха да се чуят и някои по-лесносмилаеми западни продукти от рода на Suzy Quatro, Elton John, Sweet, Slade, Status Quo, Gary Glitter и даже новите светила току що спечелили конкурса на Евровизията - прародителите на евротраша - АББА ( тук трябва да отбележа, че по българската телевизия много преди да изгрее този мамут на евросладникавата певлива бозичка, беше излъчен един концерт от "Сан Ремо" в който наред с Том Джоунс и италианските "битъсли" - "Дъ Рокс" показаха и първата група на Benny Andersson " the Hep Stars", която в интерес на истината беше доста авангардна за времето си. Разбира се, това беше Великден 1968( или 1967?) и както си спомняте другарите пускаха такива поп-въдички за да могат такива "чупавци" като мен да се залепят пред малкия ( Опера -3, все пак) екран, вместо да ходят по църкви, бдения и такива ми ти разни хептен антикомунистически манифестации. По това можете да отсъдите, че религията беше все пак по-голямото зло в очите на другарите дори и от рок музиката!!!
_________________________________________ ________________________
*тази бръкма с вид на гигантска оранжева сапунерка можеше само да служи като "плейър" ( демек, не можеш да записваш на нея, както и да превърташ касетката назад), но за сметка на това беше първият български портативен касетофон и честно казано "живя" цели три години и половина, при адски експлоатационен режим! image  




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 806589
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930