Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2013 13:39 - ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ и НЕИНТЕЛЕКТУАЛЦИ
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 361 Коментари: 0 Гласове:
1



Не е тежко да се види очевидното в списването на това объркано и опитващо се да се наложи момченце - пълна каша от евтин популизъм, левичарски догми и полуфабрикатни заключения. Желанието му да зазвучи зряло, всеобхватно и политически коректно за най-голямо съжаление не се е осъществило. В тази руска салата от опити за философствуване, откъси от делничния печат, нескопосани тълкувания и утопични теорийки печеният читател не може да не забележи симпатиите на авторът към бедните и онеправданите. Предполагам и той, като нашият добър познат Божидар Димитров е сигурен, че десни интелектуалци няма. Ами, другарки и другари, наистина десни интелектуалци няма, тъй като болшинството от хората с дясно мислене изобщо не поставят разделителна черта между ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ и НЕИНТЕЛЕКТУАЛЦИ. Ти си преди всичко човек и може и да си метач, но с изключителни интелектуални способнисти, както и преподавател във висше учебно заведение с изключително лимитирани такива. ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ не трябва да е етикет, като да речем ПИСАТЕЛ, КОМУНИСТ, ПЕДЕРЕАСТ, ХРИСТИЯНИН или КРАСТАВИЧАР. Звучи толкова абсурдно, колкото и ЛЮБОВАР да речем или МИЛОСТАР.
Преди няколко години, точно в този форум доста подробно анализирах този феномен, а малко след това и Евгений Дайнов написа доста силен материал във вестник "Народна култура" за корените на това славяносоциалистическо маркиране. Изглежда обаче, все още има хора които си искат да са си интелектуалци и туй то. Смятат сигурно, че като се самоопределят като интелектуалци и моментално стават първо качество...и вместо да са като мен и теб, те стават като Божидар, Кеворк, Нешка, Вежди, Свилен и т.н.т.
Ама дай да се върнем сега на текста. Първо. Напълно недопустимо е за един човек който е преподавател по теория на литературата да пише толкова хаотично. Тръгва да ти говори за едно, пък после се врътка като мъстия, губейки нишката на мисълта си и като гроздоберач скача от един сиромахолюбен проблем към друг такъв. Гледа, значи, Митко, хем да е на академично ниво, ама хем и близко с масовоия вкус да подтичква...да де, ама накрая нито нивото е академично, нито пък е гепил масите със своите тълкувания, които понякога са толкова наивни, че чак човек започва да се чуди: "От какъв зор, сега, това момче не си гледа там рахатлъка, ами тръгнал и той акъл да дава (ама нещо се получават като при дрогиран регулировчик ),
а от друга страна пък като чета из форума политическите коментари на Наум ( разбира се и има и някои други доста логично мислещи и професионално поднасящи заключенията си форумци, ама неговото дискриминиране от страна на редакцията е най-очевидното) и си викам: Няма правда в тоя ми ти живот, значи...няма.
Ами дай да оставим там смехотворните обяснения на другаря Камбуров с марксистко-ленинистка окраска за тероризмът като борба на бедните и низверганите срещу гадните изедници, дай да оставим и фрапантните изцепки от сорта на:
Оправдано ли е да се убиват невинни хора? Не, и убийците им признават това, като по правило се самоубиват.
ама когато се стигне до заключения като:
Трябва да носим отговорност за избора на политическите си елити, все едно дали става дума за Буш или Блеър, за Сакскобургготски или Софиянски, за Славков или Слави.
( ами че той Слави може да е всичко там, момчето, ама никога не е претендирал да е част от политическия елит, доколкото ми е известно. Нали? )
или пък ( дето и слънчо го забелязва и маркира с коментар с шеговити извивки image) Хамлет да бъде обявяван за прототерорист.
То бива, бива, ама пък бивол курбан не бива.
Е, разбира се, намират се и някои доста сполучливи наблюдения и правдиви описания в областта на борбата с корупцията и батевизма, ама след като си прочел всичите онези гореспоменати "издънки" на преподавателя по теория на литературата ( както вика Бела) започваш да се съмняваш че тези тълкувания са чопнати от някъде, а не са се родили в главата на Митко.
Разбира се, редакцията си има своите вкусове и подбира списващите тук по свои си там критерии, но да не забравяме, че тия критерии на времето включваха и мъдростите на оня другия ляв интелектуалец - смехотворния Божидар Димитров.
image 
11 Jul 2005



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 807602
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930