Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2014 14:44 - За ползата и вредата от религиите
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 672 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За ползата и вредата от религиите
Когато човекът се е пръкнал на тази земя той е имал много повече неприятели отколкото приятели. Бил е крехък, лесно уязвим и субект на безброй атаки от страна на "непокорената природа". Гръмотевици са го заковавали като инсект в хербарий, отровни растения са го поваляли в конвулсии и гърчове, хищни зверове са го разкъсвали като ямболска милинка, даже и неговите "братя" не са го пожалвали и унищожавали в борбата за доминация на най-устойчивите.
Въпреки, че може би това ви звучи прекалено дарвинистично, именно в тази борба за уцеляване той е развил своите два главни инстинкта - този за самосъхранение и този за възпроизводство. Без тях, то той би бил изчезнал като динозаврите и би останал само като сумрачен спомен в аналите на хлебарките ( да речем).
И така, кретайки през вековете - чукайки се( когато му се отдаде случай ) и отнемайки живота на ближния си ( ако се наложи) човекът, дето има една дума - еволюирал. Научил се да използува брадва, после да пали огън, да култивира растения, да играе кючек, да ползува телефон и интернет и даже да участвува в интернетни форуми. Именно заради това ми ти пусто оцеляване той е измислял какви ли не хитринки, напрягал е онова сиво вещество в черепната си кутия и даже е успял, дето има една дума да стане най-съвършенното познато на нас - простосмъртните творение.
Да де, ама за да може това сборище от човечища да функционира сравнително синхронно, да има там някаква си организираност и да не тръгне да се избива юрболишката, в борба за къшей хляб, апетитна "какичка" или престижна кола ( "щото, нали знаете на някои хора колко им е "лабав бушона?) някои мъдри индивиди решили да сътворят "правила" за играта наречена живот. Разните му там старейшини, шамани, ханове и други такива функционери лека-полека тръгнали да регулират кой, как, какво и защо да прави, като винаги предтекстът е бил "общото благо"( каквото и да се крие зад тези две думи).
След като видели, че понякога разни много яки индивиди, без да им дреме много-много прекрачвали законите и си мутреели на воля, тези хитрушковци решили че трябва да се въведе някакъв "коректив" чрез който по-отворените да могат да се предпазят от безчинствата на по-яките, ако мога така да се изразя.
Най-удачно средство за това се е оказала религията. Тя магически налагала озаптявания, лимитации, направления, закони и разни такива параграфии в живота на народонаселението. Не може, вика, ти да пожелаваш жената на ближния ( да речем) и туй то. Не кради, не убивай, недей да изпозуваш разни "мерки и теглилки" дето не са минали сертификация, не може да ядеш блажно по време на пости, не може туй, не може-онуй...и ха си тръгнал да шикалкавиш тази религия и тя ти налага разни вечни несгоди в "живота след смъртта" ( ако може изобщо да има такова нещо)- едни религии ти обещават да се печеш в огромен тиган, други пък - да се превърнеш в дървеница, трети - не знам си к"во там...а бе...ако не слушкаш в този живот -абе...да не ти разправям, к"во щ"и се случи, че ще ти настръхне косата (ако все още имаш такава).
Видели, да речем, че хората тръгнали да колят добитък, когато им се доядяло чеверме, ама добитъка не се бил още възпроизвел и накрая нямало да има за другата зима и "мъдрите" въвели пости. Видели, да речем, че по-добре "сложените" младежи сеели семето си където им падне и то напълно безпроблемно, а разните му там смотаняци, дето били ужким пълни отличници само дънели чикии като гламави и от това идните поколения позатъпявали лека полека и се отдавали на примитивни забавления като игра на бейзбол, културизъм, гледане на "риалити шоута" или слушане на чалга и въвели бракосъчетанието.
Не че, да речем, имам нещо против по-елемнтарните хорица - напротив смятам ги за много необходими и полезни за обществото.
То, ако погледнеш, реално светът си има нужда и от такъв род индивиди, защото ако всички пък се пръкнеха "много учени, културни и интелигентни" светът щеше да се превърне в една огромна Гърция и нямаше кой да ти забие един пирон като хората или пък да ти смени маслото в колата. Всеки щеше само да философствува, да се прави на велик, да обсъжда Бунюел, Кафка, Монтескьо или Писарев, да слуша Пендерецки, Кинг Кримзън и Кармина бурана, да говори с пренебрежение за "приматите" и да се радва на своята възвишеност.
Та, значи, религията не е кой знае колко лошо нещо от една страна. Вместо да гледаш "кеч" по телевизията, ще си облечеш там новия костюм, ще позалижеш плешивеещото теме, ще хванете с булката под ръка и ще отидете там да слушате оня брадатия козел как мотолеви едно и също с години, ще се видите с тоя оня, ще обсъдите състоянието на националния отбор по футбол, гърдите на Памела, колко е тъп Цецо и разни такива умнотии и ще се върнете доволни в къщи с чувството, че сте благочестиви и правоверни...изобщо - положителен "мат"рял".
Да де, ама пък от друга страна, мнозина се престарават и приемат религията хептен на сериозно, като тръгват да избиват "друговерците" и смятат, че техният Бог е "по-голяма работа" от твоя мижав божезец...той моя, вика ще ми даде незнамсиколко девственници, а твоя нъцки...само някакъв си некрар и разни такива глупави, уж здравословни божем храни, разходки из градини и толкоз...и понеже си мно"о, ама мно"о тъп да вярваш на този "псевдогоспод" изобщо не заслужаваш да живееш, дагаеба...
То кръстоносци ли не щеш, джихади, камикадзета, муджахадини и разни ми ти там други борци за правата вяра. Всички фанатично гонят поганците и всички смятат, че с това правят света по-добро място за живеене. Ташак, копеле.
Ако погледнеш пък, по едно време пробвахме да живеем и без религия. Катурнаха се храмове, обръснаха се попове, изпокрадоха се икони и разни други такива предмети с религиозен подтекст и к"во? Ами - Гуджо пак прецакан. Как и да се върти - гъзът му все отзад. Вместо да ходи по панахиди, църковни събори и разни такива духовни мероприятия, той манефестираше, ходеше на профсъюзни събрания, скандираше имената на водачите и дето ти викам - к"во? Вместо хоругви-червени байраци, вместо икони - портрети на полуграмотни цървули, вместо евангелие - политикономия, вместо - нафора - печена кокошка и варени яйца завити във вестник.
Така, че живей си живота както намериш за добре, без да пречиш на околните и те да се наслаждават на това изключително краткорайно деяние в сравнение с безкрайността. Ако смяташ, че ако си обрежеш пишката, ако си бодеш главата с нож, не хапнеш цял месец блажничко, раираш гърба си с удари с бич или нещо подобно че ще те направи по щастлив - ами прави го, бе човек - твое си е това тяло и ти си му господар. Само недей, моля ти се, тръгва да избиваш други за които тези деяния са глупави. Тъй де. И те са хора. И те имат правото да се наслаждават на живота по свой си начин. Ако им се пуши - ами да си пушат хората, ако им се пие - да си пият, ако им се "отвори парашута" при "чуждо" - ами да си парашутират там, ако разбираш неособенно тънкия ми намек. Сват широк - хора различни.
И най-важното - недей се взима толкова сериозно. Сериозните хора са опасни и болшинството злини идват именно от тях. Повярвай ми.
Колкото до религията - ами понякога е полезна, понякога не е. Тя е като водата - може и да те спаси от жажда, но може и да те удави.
image 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. minevv - dobree
21.08.2014 15:19
dobra statija
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 806464
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930