Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2014 21:39 - ТОТОЛИТАРЕН РЕЖИМ
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 459 Коментари: 0 Гласове:
1



ТОТОЛИТАРЕН РЕЖИМ
Имам чувството, че най справедливото управление би било тотолитарното. Слагат се именанта на всички гласуващи в една "виртуална" центрофуга и както е при тотализаторите се избират случайни индивиди....ама Гунчо нищо не разбирал от икономика, какъв финансов министър може да бъде....Бончо пък хабер си няма от изкуство, той пък какъв министър на културата може да бъде....ами ако погледнеш тия като имат представа до къде я докараха, а....при тотолитаризма барем, ще си е като при комунизма-- ще дойдат там разни пековци, даковци и маковци, ама барем ще знаеш, че потомственно продължение няма да има, защото като се завърти там онази "виртуална центрофуга" след четири години, ще дойдат там новите управляващи и ако Гунчо и Бончо са я услрали работата, ще бъдат натикани в дрънголника, тъй като при тотолитарното управление няма да има "връзки" с давност повече от 4 години....кой се нагушил през тези години неправомерно, ще му излезне през носа, тъй като хората помнят и като дойдат новите нито един няма да бзде ненаказан, тъй като ако за управляване случайно избраните хорица може и да не бъдат кой знае колко удачни, то за да раздадат възмездие - нема да имат равни.
И така системата ще си се саморегулира. Страхът от възмездие, ще бъде главната спирачка срещу създаване на трайни олигархии, конгломерати, монополи кръгове, обръчи и разни подобни геометрични трайно паразитиращи групировки. Когато знаеш, че дерибействането ти е лимитирано и някой си съвсем непознат ха тебе калпазанин утре ще ти изкара през носа всичките ти гяволъци, ти бая би се замислил преди да почнеш да се държиш като Калигула.
Вярно, че такъв род управление понамирисва на перманентната революция на Леон Троцки, ама пък, барем знаеш, че обществото ще се саморегулира до известна степен и страхът от справедливо възмездие би лишил изкушаващите от вземане на решения с фатален за тях бъдещ завършек.
Когато знаеш, че ще дойде време да плащаш за питото, ти бая би се позамислил какво ще си поръчваш. Ще минат два три мандата в пълен хаос по всяка вероятност, ще се оптват нашите да измислят някакви пинизи за да преебат системата, но когато разберат, че волята на колелото на рулетката е по--силно от тях, следващите бая бая ще се замислят дали да се опитват да търсят начини да правят пробойни на системата.
Тъй както при покера, борсата и рулетката политиката също е под робството на двата ин-ян инстинката: лакомия и страх!
Когато знаеш, че дерибействането ти може да бъде справедливо наказано след края на мандата ти, когато знаеш, че няма да можеш да набуташ сина си на някакво топло местенце, въпреки че е тъп като крак, когато шуробадванащината ще има годност не по-дълга от четири години, ти бая ще се размислиш дали си заслужава да щракаш с пръсти през мандата си, ако след това ще плащаш горичиво за това.
Страхът от справедливо възмездие е един от най-успешните регулатори на обществото, а липсата на възможност за креиране на династичност поизветрява мераците за вземане на непопулярни решения, които биха били пагубни както, за теб така и за наследниците ти които си се опитал неправомерно да уредиш. image



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 804013
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031