Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2017 23:51 - Пики Турай и другите 33
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 273 Коментари: 0 Гласове:
0





Пики си направи една голяма чаша с женшенов чай, капна вътре няколко капки прясно мляко и след като добави дежурните четири лъжички захар разбърка с лъжичка все още врялата течност. Опита се да сръбне, но само си изпопари езика.Докато го остави да поизстине малко той запали цигара и се замисли.Нещото, което го наблюдаваше от масата изпиюка и попита:
-Все мисля да те помоля, за да изгладя някои семантични неточности в трактовката на някои от вашите думи за експертен съвет. Дисектирайки вашият език забелязваме много алегории, метафори и дори причудливи асоциации при формирането на вашия сленг, там жаргон или арго, както му викат някои.Понякога, с удоволствие откриваме лингвистични бисери, но някои думи, клъстери от думи, словосъчетания, поговорки там, пословици ни довеждат до мъгливо крайно заключение и следователно това може да ни доведе до погрешно тълкуване на основната мисъл на субекта изразяващ мнение.Ето, вчера, да речем,, аз те чух да охарактеризираш онзи другар при когото бяхме и от който ренационализирахме филателните рядкости като активен борец против фашизма и капитализма. При провеждането на, ако мога така да нарека нашата неособенно коректна в морален аспект дейност ние не забелязахме нищо, дори и близко до този етикет в поведението на субекта. Как така ще е активен, след като човекът не само че беше пасивен през по-голямата част на визитата, ами накраят имах чувството, че е готов да ни хариже, дето казвате вие и онези марки които той е събирал сам, далече след онези мрачни събития. Как така борец, след като нито имаше пехливански вид, нито имаше карфиолени уши, нито дори и капчица реален идентификатор, който да го обвързва,с този вид спортисти.Нито в свободния, нито в класическия вид на този спорт.
И най-накрая, айде, дори и да приемем, че борец е някаква алегория за противник или поборник, как може той да е такъв срещу два взаимно негиращи се социално-политически системи? Абсолютно същата мъглявина като онази друга ваша семантична главоблъсканица , да речем " Де е Киро? На кирия".
Пики отпи глътка от леко поистиналия чай и със саркастична усмивка започна своята лексична лекция:
-Гледай,сега,приятелю, вие с положителност сте със светлинни години пред нас що се отнася до събиране на информация, логичното и преосмисляне и трансформирането и в познание.Вие, както гледам имате способността не само да оптимизирате мисловните си процеси, но и на база статистични данни и там, не ги разбирам какви ваши си пички майни и да предсказвате разни явлени и процеси.Ние, както забелязваш не сме еволюирали чак толкова и понякога, под въздействието на емоции или даже понякога от тъпота правим и тотални глупости.Ту ще избухне някоя абсолютно ненужна война някъде, ту някой си ще се напие и ще пребие жена си от бой, ту някакъв си друг сакатлък ще се получи изневиделица.
Нема к"во да се лъжеме.И срещо вас да тичаме пак нема да можем да ви стигнем.Единственното нещо,братче, в което ви водим и то барем с две обиколки е онова на което му викам Абстрактно мислене.То е, братче, нещо като картина на Салвадор Дали.Вие като я гледате и ще кажете: Глупости! Какви са тия течни часовници, ами единия що има буболечки, а пък другия е увит върху някакво уродливо нещо, което хем прилича на око и нос, хем пък на нагънат ембрион или нещо такова. Такова нещо не може да има. Не може, ама ето виж, че може. Та така и в нашата лингвистика,значи.
Кажеш да речем думата кубе.Виж, ако разговора се върти около църковна архитектура всичко си е както си му е реда, да ама ако става дума за човек, тук вече нещата навлизат в асоциативна плоскост.Кубе - нещо плоско и гладко...аха, значи...това ще да е плешив човек.Чат ли си му? Когато кажеш за някого че е путка човек, това съвсем не значи че е жена или пък че има вагина между краката си.Това е просто синтетична характеристика на...а бе с две думи -кофти човек.
Пики отпи нова глътка чай, запали си бавно и цигарка и продължи:
-Дай да минем сега на малко по-високо ниво.Когато чуеш някой да казва: Мамата си трака, мога с положителност да ти кажа, че няма нито мама, нито някакво си там тракане. Аналогично, декларира ли някой,че му дремело на хуя, бъди сигурен че нито за дремка става дума, нито пък за мъжки полов член.Не знам там, тия капути от БАН идиоми ли им викаха или нещо друго...такива, значи мо"ем до утре да ти редим и ти да не можеш да стоплиш за к"во става дума...ей ти на,да речем: ни лук ял, ни лук мирисал...и ти си мислиш...ми кво?...ми как кво -от трън та на гог,еба си...скива ли с"а? Па ако извадим торбата с фразеологизми ептен че те шашнем...там, начи брато е пълно с ужасии и хлъзгавини: вартоломееви нощи ли не щеш, ахилесови пети, вавилонски стълпотворения, троянски коне,пирови победи...а бе,ясна ти е сигурно картинката.
Онова, амиго, обаче, което си мислиш че е някакъв си софистициран сленг, изобщо не е, брат ми.Напротив, това си е официална титла с която биват дарявани най-кръвожадните селчовци.Ония гадни идиоти които избиха цвета на нацията, ограбиха все що можеше да се граби и се чучнаха на управленческите кресла. Колкото,брат ми по-големи золуми си правил, толкова по-заслужен ще си за титлата АБПФК. За това че си обирал мандри и си хвърлял във въздуха влакови композиции не само че ще ти дадат възможно най-високата пенсия и ще се ползваш от куп привилегии, но и децата ти ще имат предимство и при кандидатстване в университет и при намиране на топла служба...изобщо..това ти е, мой човек Активен борец,ш против фашизма и капитализма...мигаш със свтлинките гледам, ама това е...без ташак.

 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 811631
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930