Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2017 20:11 - Пики Турай и другите 6
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 231 Коментари: 0 Гласове:
0




Йото Йорданов много рядко напускаше своята къща.Само събития с епохално значение, като премиера на опера или сбирка на офицери-ветерани можеха да го накарат да извади своя верен Дончо от гаража.Тъй като много малко материални неща възбуждаха неговата любов, той ги персоналижираше и заради това старият му "Москвич" в гаража се наричаше Дончо, кафеварката му - Маруся, а самовара - Игор.
Много е тъжно уединението на пенсионираните военни. Трагичната метаморфоза от наперен офицер от когото трепери цяло поделение до скучен пенсионер, който респектира единственно инкасатора и бръснаря бяха направили от него единак, чиято единственна радост бяха операта и баталните инсценировки върху баварската маса.
Този път,обаче поводът за неговото напускане на Камелот (така той пък наричаше схлупената си къщурка в квартал "Връбница") беше трагичен. Трябваше да посети погребението на своя бивш началник и ментор в "Строителни войски" генерал Доросиев, като на всичкото отгоре трябваше и да произнесе и надгробното слово пред пирамидката с петолъчката, която щеше да бъде вечния дом на неговия стар приятел и доблестен офицер.
След като омърлушен прибра Дончо в неговата си конюшня след тягостното погребение единственната дилема пред полковника беше дали "Травиата" или "Мадам Бътерфлай" биха били по-подходящ аурален тапет на неговата тъга.
Само с отварянето на входната врата Йото обаче беше хвърлен в прединфарктно състояние.Сякаш атомна бомба беше отнесла цялата недовършена инсценировка на Куркската битка.Подрежданите с часове ландшафти, батальонни формации и всичките онези гениалности на съветската милитаристична мисъл бяха като отнесени от вихъра от баварската маса и заменени с една тава с мусака, две чинии, две чаши и бутилка "Манастирско шушукане".За да бъде картинката още по трагична някакъв идиотски глас от радиограмофона му питаше сладострастно:
"Само ти ли,Лили, само ти ли,Лили?"
За да бъде удара още по-съкрушителен от съседната стая изведнъж долетя новата квартиранка облечена в дунапренов пеньоар и с тюрбан от хавлиена кърпа, подсказващ,че тя току що излиза от банята.
-Тадаааааааа...изненада! - зачурулика Влади - Ами на какво приличаше всичко това? Очевидна е липсата на грижовна женска ръка в тази къща, а пък и тия плочи дето ги имате всичките са разни демодирани.Добре че аз си нося навсякъде с мен и любимите си плочи.
Тя се доближи до полковника, хвана го за ръка и се опита да го въвлече в нещо като модерен танц.
-Хайде де - подкани го тя - даже и умрелите стават да танцуват като чуят Емил Димитров! Хайде,хайде, че после ни чака мусака! Само ти ли,Лили, само ти ли, Лили - запя и тя.
Единственното което полковникът успя да промълви през посиняващите си устни беше:
- Бързо ми подай един Валидол от оня шкаф до барчето.


 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 804071
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031