Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2017 12:34 - Пики Турай и другите 44
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 330 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Пики отново беше отворил тетрадките и чертаеше контурите на новата операция с кодово име "Безопасен труд", която беше сходна в ендшпила с "Хубава си моя горо", но дебютът и мителшпилът бяха в други окраски и именно детайлите, които са най-важни за провеждането на операции с такъв магнитуд трябва да бъдат изпипани с хирургична прецизност.
Кети, която беше вече станала постоянно присъствие в този дом се беше излегнала лениво на дивяна и решаваше някаква кръстословица.
-Кажи ми български град с пет букви.Първата е К.Третата е Т.-Кети наруши мълчанието с чуруликащото си гласче.- Китен?
-Китен е село, драга....ммм...Котел.Is that, right, buddy? -обърна се той към Нещото.
-Coorrect,dude - отвърна то с харлемски акцент.
-Виж как с моя приятел упражнявам английския си.Ако има някъде световно по решаване на кръстословици, слагаш си го нашия приятел у гащите...той ще обещае, разбира се че няма да те пипа по дискретни части и...ставаш World champion.Yeeee.Не само това, любов моя, но дори и аз да го взема за секундант, мога да излезна и да играя на пет дъски едновременно, да речем.Срещу мен - Фишер, Спаски, Корчной, Полугаевски и тоя новия вундеркинд Карпов и аз само с Нещото в ръка ще ги победя всичките, максимум един-двама да го докарат до реми.
-Не я разбирам тая игра и това си е.Гледам там по- миналата година когато играха оня мач в Рейкявик всички бяха луднали по шах.Щом и баща ми, дето иначе само табла брули го следеше трябва да е нещо интересно.
-Ела сега тук,пиленце и седни тук до мен.Ела, батко ти Пики да ти смъкне кюфтенцата от очичките красиви относно най-великата игра в света.
-Ама нали ми викаше,че е футбола?
-Футболът,маце, е колективна игра.Група мозъци и крака срещу друга група мозъци и крака.В шаха си сам срещу един.Ясно? - докато говореше Пики разтвори онази кутия с която се запознахте в началото, която му беше подарък от пандизчиите от ламинатната бригада, които произвеждаха "вътре" този артикул за всенародно потребление.Извади от гардероба една кутия с шахматни фигури и ги подреди на дъската.
-И какво виждаме сега пред нас? Две войски изправени една срещу друга готови да се борят на живот и смърт. Еднакви армии, еднакво въоръжение, еднакъв, дето се казва на английски real estate... с тази малка разлика, че белите винаги са първи на ход.Запомни това! Когато си пръв на ход, ти, един вид диктуваш развоя на играта, а черните се мъчат да те догонят и евентуално с тактика да преебат твоето натурално предимство. Ти можеш консервативно да се позиционираш и да загряваш,бавничко тиганчето в което да метнеш в по-късна фаза противника, можеш и да предприемеш някой гамбит, което на прост език значи да рискуваш количество за качество.Черният враг може да приеме жертвата ти, а може и да не я приеме.Тъй като няма смисъл да откриваме топлата вода и тъй като преди ти да си седнал даже зад дъската милиони партии са изиграни във времето преди това, най-удачните проучени и записани дебюти според действията на двете армии се изучават до съвършенна степен, като носят имената или на някой който пръв е тръгнал по тая пътечка, като да речем дебют Рети, Защита Нимцович или на някоя народност или племе, като славянска защита или
староиндийска защита, а може пък и да имат някакво си хептен изкилиферчено име като Каро-Кан, "начи. И така, местят фигурите едните, пък после другите по утъпканите пътечки на дебютите, които са описани като в готварска книга по учебниците, " тоя играе това, оня-онова, докато стигнат до мителшпила, а там вече варианти- милиони, защото колкото повече фигури на бойното поле - толкова по-големи са главоблъсканиците и нашите почват да редуцират, един вид, тоя ще вземе пешка,после пък оня да не остане по-назад и той ще вземе, тоя ще грабне кон, оня пък-офицер.Ма"ат се начи нашите, вихрят се и ако някой не се преебе и усере играта в тая фаза се стига до ендшпила, когато фигурите са вече по-малко и ситуациите съответно се редуцират до познати схеми и съответните оптимални решения, като често стремежа е някоя от останалите живи пешки да се превърне като Пепеляшка в царица.
- Е, как така да се превърне в царица?
-Ами, ей така,значи.Като Людмила Живкова.От някакво си делнично момиченце с вид на птицата Додо, щом има зад гърба си царя, ще стъпи в Англия първо тук на с4, например, после ще се омъжи веднъж тук на с5, после по-удачно ще го направи на с6, айде после комитет за култура на с7 и докато се усетиш, тя вече е на с8 и воала...вече е царица...чат ли си му?
-Не съм...ами нали е пешка, как така...изведнъж-царица?
-Ами,душа,такива са правилата на играта...а знаеш, че правилата не ги измисляме аз и ти, нали?
-А може ли докато някой се разсейва, другият да му вземе царя да речем.
-Хи,хи,хи...ами ако играе човек срещу някоя пълна ливада като тебе и товя може, разбира се,ама де ги тия?
-Ей па и ти къв си...гадняр-засмя се Кети.Много е сложна за мен тая игра.На мен ми дай "Не се сърди,човече", ще те побъркам значи.
- Хо,хо,хо...ама и там ще те бия като персийски килим на лост.Не заради друго,ами защото е игра със зарове, а батко ти е известен като Царя на Зара.Виж, за патъци, там можеш да ме омагьосваш колкото си искаш,но стане ли въпрос за игрички не се и опивай, любима, защото батко ти е шампион, а и като сложиш факта, че съм побратим с Нещото ме прави направо непобедим на всички фронтове.Нали така,brother?
-Yes,sir - този път с кокни акцент потвърди то.
 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 804113
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031