Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2013 22:08 - Древна Гърция
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 628 Коментари: 0 Гласове:
0



Древна Гърция се намирала приблизително, където се намира сегашна Гърция , но не цялата.Част от нея била и в Турция , а и по нашите земи, особено по черноморските курорти, където те оставили много амфори и други неща, които те предимно закопавали дълбоко в земята или пък хвърляли в морето. Някои от тях пък рисували чинии или разни други керамични съдове , които сега се продават в магазините на "Съюза на Българските Художници" и се купуват от чужденци.

В дейстивителност е имало много различни малки държави и градове , като Атина , Спарта и други.

Докато Атина била република и хората там били републиканци, то в древна Спарта хората оставяли малките си деца да се каляват на студа , като много от тях умрели(предимно от студ), но тези които оставали живи били много калени и здрави и ставали добри бойци от тях.Един път имало една битка при един град , който се казвал Маратон и един войник бил изпратен да съобщи на царя си , че има такава битка там , но от дългото тичане и забранените стероиди които взимал, той взел че умрял и затова на негово име нарекли състезанията по маратон , а също така и обувките - маратонки.Най- известни от които са "Адидас" и "Пума".

Древна Гърция имала също и много известни писатели и философи, които пишели книги и философствали много.Също така имало и много математици, които решавали задачи и участвали в математически олимпиади.Един от тях се наричал Питагор и той измислил теорема.

Гърците били добри като войници и можели да убиват много добре.Освен , че се биели , те били също така коварни и хитри.Особено един , който се казвал Одисей, който измислил и построил " Троянски кон" , който бил направен от дърво, но имал в себе си дупка в която да се крият гръцки войници. Гърците отивали при враговете си и им подарявали този кон, а през ноща докато враговете им спели войниците от коня излизали и отваряли вратите на града на другите гърци , които чакали навън и след като влезнели в града те започвали да убиват и колят , докато враговете им още спяли.Също така те плячкосвали и запалвали това , което не им трябвало.

Гърците имали обучени войници и те много се обичали един друг и ако някой бил убит, приятелите му плачели и си посипвали пепел по косите, а тези които били с по-дълги коси дори си ги скубели.Някои от тях яздели коне и затова се наричали конници, а други ходели пеша и ги наричали пешеходци.По-богатите имали даже бойни колесници и се биели от там.

Имало един от тях , който се казвал Ахил и той бил много силен и смел , но ако някой забиел стрела в петата му - той умирал веднага от това.Имало и един друг , който се казвал Терсит , но на него главата му била много остра и грозна и затова всичките му се смеели , но пък за сметка на това той пръв се осъзнал, че е бил експлоатиран и се опитал да роптае.

Гърците много вярвали в богове и затова си имали толкова много.Техните богове живеели на планината Олимп и пиели само нектар и амброзия.Понякога боговете си правели шеги с гърците , но понякога те се разсърдвали и наказвали с разни наказания.Гърците обаче им се молели в храмове и им поднасяли разни дарове за да ги омилостивят.Някои от тях успявали.

Боговете също така много обичали да си имат деца от гърците и затова те си правели такива.Някои от тях били много нещастни, а други - много щастливи. По този случай гърците са написали митология и там обрисували какво точно е ставало.

Гърците измислили много работи. Най-известни от които са: олимпиадите, буквите в геометрията, зехтина, театъра и амфитеатъра. Техните писатели пишели пиеси , които били или комедии или трагедии и когато артистите ги играели , отзад пеел хор.Някои са толкова известни, че се играят и до ден днешен в някои театри.Олимпиадите също така са известни и дори нашите отбори по класическа и свободна борба се представят много добре на тях.Особено добър е Боян Радев с който аз играх вист на хижа "Тинтява" на Витоша , когато те се подготвяха за Олимпиадата в Токио през 1964 година.Там бяха също и Ангел Керезов, Лютви Ахмедов и другите наши славни борци начело с треньора си Добри Добрев.

Гърците сега не са чак толкова добри по спорта, както са били едно време, когато са били древни, но все пак имат някои добри копиехвърлячи и баскетболисти.

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 810176
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930