Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2014 17:36 - СРАВНИТЕЛНО КРАТКО ДЪРВЕНОФИЛОСОФСКО ЕСЕ ЗА ТЪПАЦИТЕ
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 457 Коментари: 0 Гласове:
0



Едно от най-трудоемките и за съжаление с най-малък коефициент на полезно действие начинания е обясняването на тъп човек, че е тъп. Като дългогодишен радетел в тази област, мога определено да кажа, че процентът на онези наши другари с лимитирани възможности за анализ на информация е нищожен. Мнозинството от тях, не само че не искат да се съгласят с констатацията, че са тъпи(бих го казал и по-завоалирано и безобидно, но мисля че няма смисъл. Дали ще наречеш тъпия бавнозагряващ, глупчо, биологична единица с албански реотани (произведени в петъчната нощна смяна) или нещо дори и по-абстрактно изобщо не променя статуквото. ), но и с най-голяма охота ще тръгнат да ти обясняват че тъпият в действителност си ти самия. Ще тръгнат да ти "пишат бавно", да те питат дали не се шибаш случайно и изобщо ще използуват всичко подръчно което намерят само и само да не са причислени към тази неособенно високо оценявана от детайлномислещите хора група.
Първо, обаче, искам да се разберем отнапред. Тъпият човек в никакъв случай не е синоним на лош човек или там някаква си друга нюансировка на гаднярщина. Има разкошни тъпи хора. Добри, наивни, сърдечни, услужливи, благи, любвеобилни, алтруистични и т.н.т. Е, разбира се, има и отвратителни катили и мизантропи, каквито се намират изобилно и сред изключително умните.
Ако ме питате мен, лично, аз по бих предпочел да другарувам със сърдечен, честен и радушен тъпчо, отколкото с кисел и вечно сърдит ерудит. Всичко е въпрос на вкус ( дето викало онова горско животно). В края на краищата умността не е нещо което е кой знае колко в ръцете на самия индивид. Или я имаш, или я нямаш. Разбира се, ти може да си човек с изключителен умствен потенциал, но да го изразходваш в идиотски начинания, както и да си изключително амбициозен тъпчо, но с правилни връзки, детерминация, послушност и много често ( дори може да се каже че в повечето случаи) тъпите хора се реализират на по-високи йерархически позиции. Погледнете само във вашето най-близко обкръжение и ще се убедите.
Принципно погледнато, умният човек е по-вероятно да тръгне и да анализира дадена "спусната отгоре директива" и дори може и да се опита да прави корекции или дори и направо да не е съгласен с дадено глупаво решение, докато тъпия, най-вероятно ще следва указанията и послушно ще следва написаното (от точка А до точка Б това и това...).
Ами представете си съществуването на изключително умен и етичен армейски офицер? Представяте ли си какъв кошмарен би бил неговият живот? Ами...честно казано ще е бетер от този на набожен хомосексуалист. То ще се едни питанки, едни морални лабиринти, едни хамлетовски монолози...мани, мани...не бих искал да съм на негово место.
Та, когато става дума за тъпите, мога да ви успокоя, че те не са чак толкова за оплакване. Въпреки, че изглеждат винаги начумерени и сумтящи, те в действителност само вдигат "пара" за парлама. Онова ми ти "Кой ми сра в гащите" исо което чуваш от тях се издава само за заблуда на противника. Те са родени за да изразяват недоволство. Това си е тяхното второ аз. (Ако сте насаме и така го попиташ на ушенце: А бе, брато...верно ли? той ще видиш как ще ти каже: Шшшшттт. Аз съм връ"о, брат"чед, ама ако им кажем че съм гот и они нема би бутат повече гювеч...а така като постоянно плачеш...все некой мо"е да те съжали и да ти бутне повече...чат ли си му?А? А?
Така че не очаквайте никога да видите тъпчо задоволен. Ще се мята там, ще скимти, ще се коалира, ще проклина, ще марширува...а бе всичко ще направи нашия ( освен да тръгне да работи, яко) само и само за да не се преебе по някакъв начин. Ако има нещо което тъпчо органически мрази, това е да го минават и именно заради това всичките му деяния се въртят около онази точка Х във Вселената наречена със звучното ориенталски звучащо име КЕЛЕПИР.
Тъпотата е явление което ни съпътствува още от преди раждането на цивилизациите. Дори може да се каже, че те са били зародени от нея. Ако някога някой тръгне да пише книга за творението на цивилизациите, най-подходящият пръв ред би бил: И беше всемирна тъпота. Изключително дълбок анализ на тъпотата прави Еразъм Ротердамски ( наричайки я гальовно глупост) в своя фундаментален, надживял вековете труд "Възхвала на глупостта", допринос за осветяването на този толкова популярен феномен имат и много други мислители и творци от всички краища на света: като започнем от Конфуций, минем през Монтен и стигнем до Джон Кенеди Тул.
Въпреки всичко, недейте да се връзвате на тъпака. Той е човек като теб и мен. С две ръце, два крака, две уши, две очи, нос, уста, тумбак и всичките вътрешни органи досущ като твоите...е верно е по-тъпичък, ама от тъпота не се умира толкова често ( за което пък имаш уникалната възможност да получиш посмъртна "Дарвинова награда" !!! )
image  



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 811364
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930