Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2014 13:46 - Как си беше едно време
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 373 Коментари: 0 Гласове:
0



Как си беше едно време
Наизлезлите недоволствуващи граждани протестират срещу властта и си искат обратно онзи живот който си живееха преди. Носталгията по "златния век" на "канонизирано нищонеправене" е достигнала своя апогей. Всеки който помни държавните институти, където си отдъхваше научно-техническата интелигенция на нацията, гилдийните клубове с евтина водка, където художественно--творческата интелигенция обсъждаше своята възвишеност и плуваше под мустак "оразването на крилата и", баничките по 15 стотинки, голямата боза по 12 стотинки и трамвайния билет по 4 стотинки.
Тогава си бяха времена,,а? Държавата тогава ДАВАШЕ.
Ще се мотка Гунчев там с няколко папки от етаж на етаж, ще препише някой труд от чуждо списание, ще добави там две-три свои думи, ще го представи за свой и колко му е....и титла ще му дадат и повишение на заплатата. Дали някому твоя "труд"" ще генерира нещо, на никой не му дреме. Държавата богата, ще поеме и неговото бреме, един вид.
А помните ли и онези "чистки" по улиците? Вървят там, двама намусени служители от Народната Милиция и те спират, защото с тази дълга коса и тия дънки разпокъсани ти си силно съмнителен елемент.
-Бихте ли си дали паспорта, другар?....ама не виждаме тук печат от службата в която работите.
- Ъъъъ...ама аз съм на свободна професия....уффф....композитор съм и пиша опера.
-Какъв композитор можеш да бъдеш ти бе, льохман? Я ела с нас и да видиш ти една опера. От утре почваш работа в "Кремиковци" и там в обедните почивки,не опери,, ами ако щеш и оперетки пиши...хи,,хи,,хи....композитор бил.
Мечтаят днес някои да ги спре някой и да ги въдвори на работа някъде, ама няма го майстора. Днешната държава не е като вчерашната и хич не и дреме дали ти извършваш някакъв си общественнополезен труд или си драпаш мъдете по цял ден. Това си е твой живот и ако ти се ще да си гладуваш, ами и опери си пиши на воля и оратории ако щеш, стига да има кой да ти ги постави на сцена.
Да де, но как може един интелектуалец да преглътне такава обида като сриването на неговите ценности и изхвърлянето им на бунището на историята. Бончев е толкова интелигентен, че чак интелигентността му се излъчва от всяка негова клетка. Той и Балакирев е чел и Хъксли и е запознат в най-тънки детайли с творчеството на Флобер и Камю. Да не говорим пък, че едва ли има по--голям познавач от него на музиката на Берлиоз и Рихард Вагнер. Интелегент, значи с голямо И. Как и да го погледнеш, ум и половина, а пусто няма пари и за един най-прост вермут да си купи, горкия. Цялата тази камара от интелигентност стагнира в тази просташко-материалистична интонационна среда, която е единственно благоприятна за майсторите на волана и цариците на едрото къдрене? На всичкото отгоре пък и тези непосилни за плащане сметки за ток.
Писва му, значи на оная работа на нашия и той излиза на улицата, защото няма какво да губи повече. Ни гарсониерата му санирана като хората, нито пенсията му пенсия, даже и "оная работа" му става веднъж месечно и то...а бе не е за разправяне....
Друго си е то СОЦИАЛНАТА ДЪРЖАВА! Ей,чуй Станишев какво вика: Грижа за малкия.
Така де, току виж при него и малкия намаже нещо. Кой знае може пък и веднъж седмично да бъде "винаги готов". В края на краищата, нема да ни лъже човеко,я. Тъй де...
И тръгват носталгиците да си се борят за "как си беше едно време", къртят павета и хвърлят срещу тирана. Е, верно че може само материални щети да причинят на тази същата държава, дето очакват да ги храни...ама пък кой ти гледа материалното, след като тия гадове плюят над "идеалното".
Долу тирана! (стягай тигана)
image 



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 806447
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930