Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2014 20:23 - Разговор с мумия
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 400 Коментари: 0 Гласове:
1



 Има един много поучителен разказ от Едгар Алън По, който в оргинал се казва : Some Words with a Mummy, който на български беше преведен като "Разговор с мумия"(беше включен в един сборник с разкази наречен "Без дъх", който прочетох в далечните си средношколски години), та там "съживената мумия каза нещо което ми направи изключително силно впечетление ( и което помня и до днес ясно и чисто след близо 45 години) :
Ето репликата в оригинал:
I asked what was the name of the usurping tyrant.

As well as the Count could recollect, it was Mob.

**‌*
а тук пък в превод на руски‌ (‌за многобройните потребители на този език в този форум):‌

Я спросил, каково было имя деспота-узурпатора.

Он ответил, что, насколько помнит, имя ему было — Толпа

За съжаление не можах да намеря превод на български на интернет...може и да има...ама не ми се дълбаеше чак толкова...та есенцията на посланието е, че няма по зловещ тиран от ТЪЛПАТА. Тя действува хаотично, заразителна е и понякога може да направи такива поразии, каквито дори и най-кървавия тиран не може. Поведението на тълпата е непредвидиво и тъй като тя е от една страна монолитна, но от друга страна съставена от често контрастиращи в характера и искането си индивиди нейното поведение е често и хазартно...дали зарът ще падне на 1, 2, 3, 4, 5 или 6?‌ Колкото можете да познаете крайният резултат от това, толкова можете и да предположите следващият ход на тълпата.
Тя иска, разбира се достоен живот, некорумпирани водещи, евтин ток, работа за всички, високи пенсии и изобщо съвсем логични за всеки желания...да де, ама за едни това е ежедневно геврече със сирене "Крема" за закуска, с вестник "Сега" в ръка на масичка в кварталното кафене, за друг е почивка в Дубай с фолклорна певица на коленете. Един ще скача, друг ще се дере, трети скромно ще мотолеви някакви фрази за конституционни промени...колкото и елемента, толкова и поведенчески патерни, които могат да тласнат поведението на тълпата ту в една, ту в друга посока.
За съжалене, крайният резултат най-често е плачевен, а когато пък тълпата достигне до "крайна победа" се започват и крайните изгъзици (‌примери - октомврийската и френската революции)‌- започва се с "Българи - юнаци", "Много сме - силни сме" и може да се ескалира до сеч на глави, преразпределение, жертви и куп такива нецивилизовани юрболищини. 
 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 804092
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031