Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2014 12:22 - Езикът като патерица на мозъка
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 426 Коментари: 0 Гласове:
-1



Езикът като патерица на мозъка
Езикът е нещо с което много често се спекулира извън рамките на неговите функции. Самото му име(в българския ), ако погледнете го поставя в категорията на "абстрактните понятия", тъй като език е и онова чрез което ние комюникираме, а също така и онова с което усещаме разни вкусотийки, както е и "вторичен" полов орган.

Когато авторът на дадено заключение реши да го предостави за консумация на ближните си, обикновено той го извайва така както неговата езикова култура, желание и способности му позволяват. Той умишлено може да се ограничи в рамките на тривиалната словесност, може чрез поетика да го извиси до абстрактна постройка, а може и да го затрупа под пластове от елегантни лингвистични каламбури. Той е този който решава как да предостави своите мисловни формации на потребителя.

В едно произволно изречение, като: Той опипваше визуално изящния ландшафт напиращ под прозрачната и блузка ние не срещаме буквално наименование на обекта(по-скоро обектите ), който/които от своя страна може/могат да бъде/бъдат описани с тривиалните "словесни буквосъчетания" традиционно приети за случая: От речниковите (с функционална подплънка ) - цици, бозки, дойки, през анатомообрисователните гърди, женска гръд, до жаргонните (обикновено - асоциативни ) нарицания като "очи", "бомби", "играчки", "балкони" и чуждиците, като tits, tities, mammalian protuberances e.t.c.

Въпрос на вкус и желание. За едни езикът е предизвикателство и такива потребители се опиват от него като куче от мириса на партенка (както тук един господин спомена поетично ), други пък предпочитат аскетичноста на партийната изказност, а трети пък намират кусури и на единия и на другия прийом ( те обичат да го използуват като средство за изразяване на собственната си незадоволеност от туй -онуй )

Та, накрая в кратце, дами и господа искам да обобщя: Езикът е само патерица чрез която нашият мозък се опитва да експонира "картинките" които се образуват в него на околните Използувайте го, както намерите за добре.

А, и да не забравя...Не подценявайте ближния! След като вие мислите по "някакъв си начин", твърде вероятно е и някой друг да възприема по "подобен начин". Изразявайте се свободно. Ако някой не ви разбере, това вече си е негов личен проблем, а не ваш Ако всеки се затваряше в кошарката на познатите му изразни средства, то и езикът (като комуникативен лост ) нямаше да се появи, па камо ли и да еволюира. Всички сигурно бихме само мучали, крякали или просто мълчали. (не че и до сега няма някои които се ограничават в рамките на тези приматни форми на изказ, де... )



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 803977
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031