Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2014 13:12 - ИСТОРИЯ И ГЕОГРАФИЯ НА ЦОЦИАЛИЗЪМА
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 443 Коментари: 0 Гласове:
0



ИСТОРИЯ И ГЕОГРАФИЯ НА ЦОЦИАЛИЗЪМА

Не знам защо толкова хора от страни непригодни за социализъм искат да въведат тази система? Социализмът може да бъде имплантиран сравнително успешно, да речем в скандинавска страна и там хората могат алтруистично да поемат самара на взаимопомощните начинания, да бъдат облагани с драконовски данъци за социални програми и други хуманитарни проекти и да поддържат някакъв си вид на достоен живот за хората с "по-малък късмет" (фигуративно казано) в живота. За съжаление, обаче като видят че има хаталя известна група индивиди от страни с недотолкова благоприятен климат за социализъм започват да се примъкват лека-полека и към тези обетовани земи на социално равновесие и да си топят коматчетата в общата паничка. Идва, за съжаление обаче, известен момент когато еквилибриума нещо започва да се излизгва и системата започва да ерозира с ефекта на доминото (‌все още в начален стадий). Както народът обича да казва в такъв случай: Многото маймуни чупят клона.
Франция - родината на революциите днес се гъне под нещо като социализъм с изгъзени правила и в най-скоро време ще настъпи мотиката (‌пак фигуративно казано). Те горките по стар народен обичай се опитват хем да сложат оная работа вътре, хем душата да отиде след това в рая, дето има една дума. Да де, ама както виждате, барем сега за сега я вършат както кучето на нивата.
Страните от източния блок, както видяхме се оказаха недорасли морално за този експеримент. След като опразниха тенджерката и спряха да играят на миженка.
Не може ти да се правиш че работиш, а те да се правят че ти плащат и с този ритъм да се опитваш да се състезаваш с икономики при които действуват железни икономически закони и всяко нефелно и неконкурентно производство отива в небитието със скоростта на заяца подгонен от волка в серия на "Ну погоди".
Ако липсва диктатурата на пролетарията и перманентно премахване или барем временно неутрализиране на "паразитите", хората започват да работят на бавни обороти, крадат "държавно" като изоглавени, възхваляват скатаването като висш инстинкт за самосъхранение и щракането с пръсти и интелектуланото израстване (гледане на филми, четене на книги, енцикопледични познания ) като пинакъла на ползотворен и одухотворен живот.
Ако погледнеш- нищо лошо няма в това, напротив - превъзходно е да се самоусъвършенствуваш и да култивираш познания и културни напластявания стига, разбира се да не очакваш някой да тръгне и да те възнаграждава материално заради това че си станал хиперинтелектуалец.
Икономическите закони са безпощадни и колкото и да си начетен, ако тези миропознания не са в сфери на генериране на финансови блага можеш само да се правиш на Ломоносов в махаленската кръчма или в някой от безбройните интернетни форуми...но толкоз. След като си натрупвал "идеални" благинки, то и възнаграждението ще ти бъде в "идални мерни единици" и сума ти и хора ще ти вдигат палчета и ще ти викат "аферим"...е к"во? Малко ли е, в края на краищата? Ами ти какво очакваш? Доживотна пенсия, шестцилиндов автомобил и вила на Бахамите? Ами не става, брато...това да не ти е "Утопия" или сценарий за научнофантастичен филм.
На всичкото отгоре, когато някой е живял векове в интонационна среда в която тарикатлъкът, иширетите, "минаването метър", шуробаджанащината, лизането на гъз и забиването на нож в гърба са общественно приети не може изведнъж да промени на 360 градуса своите инстинкти, култивирани още от времената на ханаспаруховите инвазии във Византийската империя. Ами след като си бил и част от самата тази империя, след това пък си бил и субект на Отоманската, СИВ и даже на ЕС ( за да може да смучеш помощи от там, ако може така...) ти инстинктивно гледаш гювеча и всичките ти заключения минават като яйца през шаблона на закупвач през филтъра "дали няма да се мина". Върхът на твоите мечти е "ДА СИ ЖИВЕЙКАМ‌ БЕЗГРИЖНО И СПОКОЙНО БЕЗ ДА БАЧКАМ!".
Забележете, че даже и да се добере до известна крупна сума индивидът израстнал в такава интонационна среда, било то с куфарче, делаверка, иширет или даже с късмет вместо да ги инвестира в начинание което би укрупнило тази сума, много често ще тръгне да парадира пред себеподобните със своят статут, закупувайки си нещо престижно ( от "Бентли", та чак до футболен клуб от елитна лига). Да се пукат душманите, един вид.
Когато си закърмян от учебниците и от "моля другарката", че Андрешко е добрия герой, че хайдутите са били закрилниците на народа, когато даже във фолклора си възпяваш крали Марко и когато Хитър Петър ти е национален герой някак си трудно е да проветриш тази напластена с годините менталност.
Да не говорим пък за азиатските страни, където тези същите инстинкти са дори и по-яки, поради сходни исторически и географски причини.
Всичките, до сега експерименти със социалистически оттенъци са били под мотото "Тия не успяха, ама ние сме се коригирали и този път знаем какво правим"...и така...до следващото забалтачване, следващо от изтрезняване ( ами няма как...щеш не щеш трябва да стигнеш и там,нали?)...и когато има акумолирано достатъчно средства - айде ново напиване и пак и пак...социализмът си е като алкохолизма...човек се пристрастява и много трудно се лекува...за съжаление няма дружества на анонимните социалисти където те да се лекуват с "самопризнайна терапия", сбирки със себеподобни и практикуване на няколко дузини "стъпки", ама пък сега - какво да правиш, светът не е идеален.
image 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 804211
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031