Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2014 13:23 - КАТАРЗИС ИЛИ‌ МЕНЗИС 1
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 407 Коментари: 0 Гласове:
0



КАТАРЗИС ИЛИ‌ МЕНЗИС
(пародична джумбюш оратория за протестиращ народ и некадърни управляващи)

Първо действие
Действието се развива в наши дни.Всяка прилика с истински лица и събития е просто глупава случайност или плод на вашето преразвито въображение.
На сцената украсена с плакати и трибагреници на три големи вълни излиза миманса, в ролята на протестиращи и ритмично скандиращи народни маси.
От ляво на сцената първо излизат гневни народни маси подрипващи пайдушко хоро и скандиращи: "Боко-Тиквата", "Цецоу у панделата". За колорит от време на време някой се полива с бензин и ритуално се (уж) самозапалва под звуците на арии от Норма ( включително и тези на Аделджиза). От задните редици един босоног протестиращ хвърля гнили плодове и зеленчуци към зрителите, а тълпата радостно го окуражава с духоповдигащи скандирания.
След това забелязваме подбни тълпи от хора да навлизат и от дясната страна на сцената танцувайки ДАНСwithMe. Rазликата между тази тълпа и онази прииждаща от лявата страна на сцената е, че техните физиономии са по-одухотворени,хората са облечени с повече вкус, носят със себе си и малки деца и мантри им са от рода на: "Червени боклуци", "Оставка" и "Мразя ви безплатно". Плакатите които те носят са наситини с портрети на свинеподобни индивиди с кофти поглед, а и чучелата които те носят са изработени с по-художественни средства.
Третата, най-малобройна, но за сметка на това най-гласовита група се показва иззад барикада направена от градински пластмасови столове и маси и реве с плам на подръжник на ЦСКА призиви с националистично-патриотарски привкус. Дребен човечец с мегафон, криещ се зад гърбовете на яки мъжаги с остригани глави надвиква всички с параноични речи, като от време на време дори тръгва на ad lib излизайки от рамките на либретото.
На сцената от "небесата" се спуска огромна алена шейна и върху нея с червени дядомразови одежди седи другарят Легнишев. До него е вярната му помощничка Вагинина склонила чинно главица очакваща наредбите на шефа.
- Я, ти моя Снегурочка подай ми онзи огромен червен чувал пълен с предизборни обещания и ми помогни да прехвърля тук само онези които няистина смятам да изпълним. Под "тук" другарят Легнишев имаше превид една от онези наричани според БДС мъжки ръчни чантички тип "Борсалино" ( по известни сред нас-простолюдието като хюмнетки*).
-Мммм...даам...-сумтейки другарят Легнишев започна да изхвърля зад бордовете на шейната разни обемисти ненужности като: Създаване на условия за разкриване на 250 000 работни места до края на мандата чрез вътрешни и външни инвестиции, работа за всеки млад човек не по-късно от 4 месеца след завършване на образованието му, специални условия за намиране на работа за младежи с увреждания и за хора в предпенсионна възраст, минималната работна заплата до края на мандата - 450 лв. От 2014 г. първото увеличение -10% върху сегашните 310 лв.
- А какво да правим с тези? - леко зачервен от напрежение попита Вагинин показвайки сочен куп от обещания за По-ниска тарифа за потребление на електроенергия до определен лимит. Разбиване на изкуствените монополи (при горивата чрез по-лесен достъп до акцизни складове напр., при лекарствата, съобщенията, търговията и финансите), контрол на естествените...
- Ами, как каво бе, мой човек? Ами виж колко място има тук и с нервни движения отвори ципчето на хюмнетката - виж вече сложих "майчинските" и гледай колко се изду, горката...хвърляй, хвърляй!
-Ама и държавно субсидиране на лекарските практики в малките населени места и в отдалечените райони, връщането на дейности в здравното министерство, премахването на делегираните бюджети, специалното внимание на младите специализанти, създаването на фонд за подпомагане на социално слабите граждани и връщане на таксата от 1 лев за пенсионерите ли?
-Ей, а бе ти от дума не разбираш ли? Я гледай как хубаво политат в етера - каза Легнишев и запокити с все сила едно обещание на което пишеше с дебели букви:
Преодоляване на тенденциите на непрекъснато нарастване, утежняване и усложняване на престъпността, установяване на контрол над организираната престъпност – прекъсване на тенденцията на по-високата й организираност и транснационализираност; противодействие и ограничаване на битовата, "конвенционална" престъпност.- видя ли? Айде, че гледай колко още работа ни чака. Тая хюмнетка да не мислиш, че е направена от пениса на слон - погалиш я и тя - става куфар...не бе братле...айде хвърляй, че народът ни чака да го водим.

Тиха,но настойчива мелодия, напомняща лайтмотива на турския сериял "Великолепинят век" изпълнявана от фагот и зурла аурално изпълва сцената...масите се озъртат наляво-надясно объркано, но не спират да скандират...


_____________________________________________________________________
*думата произлиза от турското наименование на пасивен хомосексуалист - хюмне




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 811207
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930