Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2014 15:21 - ОТ ОЛИМП ПО-ВИСОКО НЕМА, ОТ ЕГЕЙСКО МОРЕ ПО-ГЛИБОКО НЕМА! Е ПА НЕМА!
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 640 Коментари: 0 Гласове:
0



ОТ ОЛИМП ПО-ВИСОКО НЕМА, ОТ ЕГЕЙСКО МОРЕ ПО-ГЛИБОКО НЕМА! Е ПА НЕМА!
Когато липсата на индивидуални постижения и лимитацията на информация се боричкат в главата на индивид с изключително високо самочувствие, той най-често прави завой към "групата на сходните" и веднага започва да парадира с това, че е част от ГОЛЯМАТА‌ ИСТИНА. В Бългрия това явление най-често се наблюдава при най-запалените подръжници на футболните отбори ( така наречените - агитки), както и при фанатичните членове на секти, религии и партии ( особено при онази наречена "Атака"image. Загърбвайки своята семплост и безличност, този индивид започва да вее възсторжено байрака на "общия знаменател" и да се фука и пъчи с някои особеностти характеризиращи групата.
Особенно дразнещо е когато тези ценности са базирани на омраза, надменност и криворазбрана цивилизованост. Нямам си изобщо никаква представа, например, защо някои смятат за един от най-светлите моменти в нашата история е отсичането от варварският ни хан (дайте да не си кривим душите, все пак ние сме били варварите тогава) на главата на цивилизования византийски император и направата на бокал за пиене на вино от нея. Това е точно толкова за гордост, както и подвързиите на книги от човешка кожа които някои фашисти с гордост са показвали на ближните си или на герданите с отрязани уши на врагове с които някои "военни герои" се окичват гордо.
Тъй като, тук, в Канада, аз общувам с толкова много хора от различна мая и закваска, аз категорично мога да потвърдя, че няма на света по голям еркек от балканския патриотар, като за най-голямо съжаление на някои родни индивиди с апетит за "най" и тук не сме първи. Далече пред нас са най-близките ни комшии - гърците и сърбите, като определено лавровият венец, мога да кажа, е притежание на "малаките" ( както те закачливо се обръщат един към друг).
За тези които са запознати с манталитета на гръцкия патриотар ( ей, не ме разбирайте грешно - има милиони много мили, образовани и скромно знаещи местото си наследници на елините) той е не само убеден, че е най-ценният генетичен материял на планета Земя, но и гледа на всички останали "вулгарос" от Олимпа на своята лимитирана осведоменост...ако сте гледали филма на Ния Вардалос - "My big fat greek wedding", то бащата на невестата може да ви послужи като хербариен екземпляр на един от тях. Те не само са сигурни, че са открили всичко на този свят - от топлата вода, та чак до хлябът разрязан на филии, но и смятат, че всички други са изключително прости и дори и не заслужават да целуват крайчето на "виртуланата им мантия".
Тук, в Торонто, има един квартал където те доминират и по-стар византийски обичай всички улици там имат под надписа на името на улицата на английски и името на улицата на новогръцки ( представете си улиците във "Факултето" или "Столипиново" да имат надписи на български и на цигански, да речем, или онези в Кържали на български и турски).
Повечето собственници на малки гиропродавници имат самочувствието на братовчеди на Онасис или най-малкото - на Яни. Тук меракът на гръцката диаспора да елинизира всичко ценностно от нашите региони минава границите на добрия вкус и почтенност.
Бялото сирене натрапчиво се рекламира като greek feta cheeseНатисни тук, шопксата салата ( но с надробено сирене,вместо рендосано) се афишира като greek saladНатисни тук, кашкавала, разбира се и той -аха, аха и той да се превърне в гръцкиНатисни тук, турското кафе (‌което е известно по цял свят като такова ) тук е гръцко. Натисни тук
И най-новото е онова ми ти познато ни от детинство кисело мляко, заквасено с bacilus bulgaricus тия дни се афишира по радио, телевизия и с дебели като хлебарки букви надписи на кофичките с продукта -
greek yogurt. Натисни тукНатисни тук
То бива, бива, мерак за експанзия и доминация, ама това вече започва да прилича на оперета.
И пак казвам: Нямам нищо против нормалните гърци, като хора. И в България и в Норвегия и тук аз постоянно другарувам с гърци. Едни от най-добрите ми приятели са гърци. Свирил съм с гърци ( Фоти, да речем е бил в моята група ), свирил съм и еленика трагудя ( и сиртаки и ребетико и зембетико...). Даже и тук в Торонто участници в най-известната група на гръцки музиканти - Прото генеа (‌Нова генерация) са ми приятели, както и най-известният китарист-пропагандатор на средиземноморско "фламенко" - Павло и членовете на групата му.
Не искам да бъда разбиран погрешно - неприятни и смешни са ми само примитивните патриотари, които постоянно се опитват да ти набият канчето със своята значимост ( разбира се, като членове на елитарна богоизбрана групировка). image  



Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 804140
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031