Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2014 16:58 - Задънената улица на фолклора в действителност си е много яко натоварена магистрала
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 559 Коментари: 0 Гласове:
0



Задънената улица на фолклора в действителност си е много яко натоварена магистрала
Когато стане дума за фолклор и веднага се изваждат на показ всички онези татуирани в мозъчните кори стандартни екземпляри и един ще ти размаха "Полегнала е Тудора", друг ще ти навре пред очите "Делю хайдутин", трети ще извади от дисагите любимата си "Кацнал бръмбар на трънка" и ще се бият нашите в гърдите и ще се кълнат, че видите ли - ние сме родолюбци и големи разбирачи на фолклора.
Дами и господа, време е да си сверите часовника. Фолклорът е всичко онова което безименните автори от времената когато не е имало "агенции за авторски права" са сътворили и е успяло по една или друга причина да се промъкне до наши дни. Толкова. Хората винаги са творили - музика, приказки, басни, поговорки и пословици, танци и даже разни ритуали с кукери, караконджули там и разни подобни паганщини. Някои хора просто изпитват нужда да творят и туй си е.
Вари го, печи го, все ще измайстори нещо човечеца с "артистични наклонности", дето им викат.
Да де, но на времето е имало едни реалии - хайдути са били възпявани, разни дядовци - мераклии, разни моми срамежливи, разни юнаци кокорбашии и разни труженци - аджемии. Туй е било ежедневието на хората, това са нещата които са ги вълнували - нямало марки, нямало "Ферарита", нямало даже - уиски, мама му стара...само разни натурални красоти като гайтан вежди, вретенови снаги, черешови очи, червени бузи, плюс зюмбюли там, карамфили и други подобни нещица са били пинакъла на естетиката на човека от онези времена. И той, като всеки чувствен творец ще излее душата си в това бая тесничко кръгче на "хубавинки".
Ритмиката му също една такава неравноделна, ама щото такава си е била по неговия край и това му е била естественната интонационна среда. С положителност народните творци са сътворили хиляди, ако не и десетки и стотици хиляди песни, ама по една случайност едни са били забравени, други още тогава недолюбвани, а трети пък направо не били и изпълнени пред аудитория. Нищо мистериозно, пък и нищо - свещенно да речеш, та да сваляш калпака и да се прекланяш пред грандиозността на безименния гениий ( както гледам някои тука примират по съвсем банални и даже скучновати словосъчетания...и то само заради инерцията. Закърмени с това те смятат, че това е "върхът на сладоледа"....ако аз напиша нещо от рода на:
Полегнала е Тодора, мома Тодоро, Тодоро
под дърво, под маслиново, мома Тодоро, Тодоро.
Повея ветрец горнинец, мома Тодоро, Тодоро,откърши
клонка маслина, мома Тодоро, Тодоро, че си Тодора
събуди, мома Тодоро, Тодоро.
А тя му се люто сърди, мома Тодоро, Тодоро,
"Ветре ле, ненавейнико, мома Тодоро, Тодоро, сега
ли найде да вееш!" мома Тодоро, Тодоро.
"Сладка си съня сънувах, мома Тодоро, Тодоро, че
ми дошло първо либе, мома Тодоро, Тодоро,
и донесло пъстра китка, мома Тодоро, Тодоро.
И донесло пъстра китка, мома Тодоро, Тодоро,
а на китка златен пръстен!" мома Тодоро, Тодоро.

баш същите, които се засхласват като либе пред момък напиващ менците им ще гракнат в един глас: Пак тоя глупак ни занимава със своите глупости. Какви са тия досадни повторения, като че ли сме бавноразвиващи се, и какво от туй че някаква си там кифла била събудена от падаща клонка, пък тя тъкмо имала оргазъм сънувайки че и предлагат брачен съюз...глупости...глупости...както винаги и то на търкалета! ) Бас държа, въпреки че те ще го отрекат, разбира се.
Ей, направете литературен разбор на която и да е автентична фолклорна песен и я съпоставете даже с най-блудкавата поезия от блоговете на поетичните души и ако не си кривите душата, ще забележите, че дори и в стихоплетствата на най-заблудените има повече "литература" отколкото в тези несвързани с днешното битие теми от архаичния фолклор: Лале ли си вика, зюмбюл ли си, гюл ли си? Кого пита народния творец дали е цвете така или иначе изобщо не се разбира...или пък онези до такава степен изтъркани алегории с превръщането на страдащия герой в някаква си досадна растителност....пфффф....ама като са казали нашите:
Е те това е изкуство, значи - народно - като я чуя, значи, сякаш някой ми го слага седем пъти в една нощ. Толкова ме потриса, значи...гле"й, гле"й...космите на ръката ми се изправиха....брех, викаш си...чувственна натура ще да е туй.
Ей, всеки си е свободен да си харесва каквото си иска, не ме разбирайте погрешно...след като има хора които харесват Йоко Оно, Веселин Маринов и Филип Киркоров, защо пък да няма и такива които да се опиват от ручилото на каба гайда? Човещинка си е в края на краищата. Лошото е когато тия хора се сплотят като ремсисти и започват да ругаят инакомислещите:
- Какво разбирате вие от фолклор? Гадни родоотстъпници, майцепродавци и незнам си к"во още...от долни, по-долни.
Ами, другари и другарки, музката не е направена за разбиране, тя е направена за харесване. Толкова. Един харесва едно, друг - друго, трети и едно и друго...и тн.т...колкото хора - толкова и вкусове.
Та както говорех, преди...на времето не е имало ни силикон, ни мобилни телефони и заради това тези атрибути както се досещате изобщо не са обрисувани в изворния фолклор. Да де, ама днес са налице - и е нормално днешните производители на музика за народа ( тъй като вече те не са анонимни, ами съвсем истински - със съвсем реални авторски права) обрисуват реалиите на днешния ден.
Тъй като народни носии се носят само от "филипкутевци" и други такива "дайте да се правим на автентични фолклористи" персонажи, съвсем в реда на нещата си е и неофолклористите да говорят не за повдигане на фусти, ами за цепване на дънки. Тъй като днешните девойки не ходят на тлъки и на седенки, съвсем нормално е да бъде обрисувано в творбите тяхното реално екологично обкръжение - барове, чалготеки там, маникюри и тем подобни неща от съвременноста.
Тъй де...и като чувам как били препълнени тези ми ти заведения за отдих и култура на днешните труженици всичките тия приказки за задънени улици звучат направо като :дрън, дрън...много си е витален даже днешният еквивалент на онзиденшния фолклор и си изпълнява идеално функциите - тоест - весели народа.
Разбира се, има си и влакови композиции и за другите пътници - и както гледам и те си се возят на тях, въпреки че постоянно мрънкат:
- Ние-вика- сме в първа класа вагони и ресторант-вагон си имаме даже, с хладка бира и телешко печено с гарнитура - грах... а тия плебеи в конските вагони са си направо мизерабли....пффффф... и те си мислят че пътуват...хе, хе,хе...
А бе, човек ви остави за две седмици и вие гледй какви ми ти глупости сте сътворили за нула време....аааааааа....ще се наказваме, значи - до стената и после напиши сто пъти на дъската: МУЗИКАТА‌ СЕ ХАРЕСВА, А‌ НЕ‌ СЕ РАЗБИРА! Ясно?
image 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 806591
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930