Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2014 17:27 - Допълнение към речника на българския език
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 1815 Коментари: 2 Гласове:
0



Допълнение към речника на българския език Михаил Хаджистатиев (любител-езиковед)

Много пъти ми се е искало да кажа нещо просто, но поради липсата на дума, която като етикет да прилепне към него, аз трябва да излея тиради от слова и накрая, само поради факта, че никой не се е сетил да измисли дума за това нещо или действие (или пък просто състояние) на мен ми се налага да преровя мозъка си и да търся асоциативни термини и словосъчетания и пак да не се получи точно това което съм искал да изразя.

След дълго и обстойно проучване, аз реших да революционизирам нашия език и да го издигна на висотата която му се подобава.

При първите словообразуващи общества на индивидите натоварили се с тази благородна задача им е било много по лесно да кръщават обкръжаващата ги действителност и взаимоотношенията между обектите са били далече по изчистени от днешната напластеност на дебели и мазни пластове от семантични натрупвания. За нашия прародител фрази от рода: "Класифицирай паранормалните отклонения в квантовата теория пречупена през спектъра на емпеокритичния диалектизъм" биха звучали толкова абсурдно, колкото абсурдно звучат и на мен (може би и много повече). Не е ли по-лесно да заменим този фойерверк от помпозни фразировки с нещо от рода на: "Крумп бастото"? или "Морен изо?" или някакво подобно съчетание от почти невероятно големия избор от комбинации между познатите ни букви? От една страна езика ще стане по-лаконичен, по-точен и с обогатен арсенал от конкретни названия. На довода на някои мои критици, че по този начин ние бихме имали безброй думи и запомнянето им би било физически невъзможно аз мога да отговоря, че и сега имаме достатъчно много и дори и днес никой не употребява целия арсенал от съществуващи думи, но попитайте някой философ какво значи емпеокритицизъм и той ще Ви обясни, попитайте някой софтуерен специалист, какво значи кернел и той ще Ви отговори. Нека всяка жаба да си знае гьола, а ако ли пък иска да скочи в нечий друг - добре дошла! Само поради факта, че болшинството няма нужда от 90% от съществуващите думи не е предтекст за тяхното унищожаване, защото дори само веднъж един човек да иска да употреби една дума за нещо си струва тази дума да се измисли и прикрепи към речника, защото може би след векове на някой би му хрумнало същото нещо и да си помисли, че е много велик, но ако погледне в речника и ще види, че не е чак до там велик.

Тук е мястото и да изложа моята иновативна теория, която смятам ще доведе до смесени отзиви всред широката публика, но нали и Галилей е бил смятан за чудак?

Кратко историческо въведение

За първобитния човек, оцеляването е било цел номер едно и поради тази семпла потребност именно е възникнал езика.

В дъното на не особено просторна пещера премръзналият от студ наш прародител (нека го наречем Бончо) си е седял увит в смрадливи кожи и си мислел къде да намери кремък, за да си реконструира копиеподобното оръжие. Унесен в сложният за него процес, който векове след това ще бъде наречен - мислене свиреп тигър (с характерните за него котешки стъпки) изплувал от тъмнината, облизвайки се предвкусващ предстоящия пир с бончовите вътрешности. За най-голямо щастие на Бончо и нещастие на тигъра, току що завръщащия се от водопой, нека го наречем - Гунчо, забелязал дебнещия звяр и не след дълго време достигнал до заключението, че ако не направи нещо, неговия (може би) брат би бил се превърнал на същата воняща пихтия на която се бе превърнала майка им, когато я настъпи мамута. Без дори да съзнава Гунчо отворил устата си и извикал: "Уоуууууууууу" . С този си гениален акт той от една страна успява да уплаши тигъра, който до тогава не бил чувал такива звуци и конфузно се оттеглил от мизансцена, а от друга страна той осъществил първата комуникация и Бончо (не толкова от това, че осъзнал каква историческа стъпка е постигната, колкото от страх) скочил инстинктивно, стиснал дефектното си копиеподобно оръжие и изпръхтял от недоумение (може би?).

Осъзнавайки, че Гунчо му е спасил живота (или нещо подобно) Бончо се приближил до (може би) брат си и потупвайки го по рамото в знак на благодарност си отворил устата и от гърлото му изригнала някаква звукова мешавица, която звучала като "Гуууд! Гуууд!". От този момент нататък за тях станало ясно (което личало по клатенето на главите им), че след този инцидент словосъчетанието "Уоууууууууу", (което след векове еволюирало, до доста по-цветущото и описателно "Мръдни, да ти !!! майката! Не виждаш ли оня тигър как си е наточил зъбите за да те схруска като ямболска милинка!) ще се обособи като фонетична връзка в случай на животогрозяща ситуация. Като субпродукт "Гуууд! Гуууд! се превърнало във възглас за одобрение, а когато той бил съчетан с потупване по рамото, на особено категорично одобрение.

Изминали известно количество векове и пра-пра-пра-пра-пра-внуците на нашите познати навлезли бавно и мъчително в робовладелското общество. Клонът на Бончо се оформил като робовладелчески и както подобавало си имал определено количество роби които извършвали болшинството от физическата работа в именията на Бончеви. Постепенно разделението на труда си казвало думата. Бончеви станали толкова богати, че дори си позволили да имат и роби, които се занимавали с непродуктивен труд, а именно писари, счетоводители и дори си имали нещо рядко за онова време: роб - поет с което се гордеели особено много. Не толкова, че имали потребност от поезия, колкото за престиж. Когато отивали на баня и там срещайки се с колегите си - робовладелци те не изпускали възможността да попарадират със статутната си придобивка. В края на краищата робът-поет имал и други по-прозаични задължения в къщата, като например да изхвърля гърнетата с изпражненията всяка сутрин от стаите на собствениците си, а също така и да извежда по три пъти на ден мастифа на семейството на разходка, неговия щат е бил за поет и това било важното. От останали ни ръкописи се вижда, че като поет той не бил нещо особено (няколко хвалебствени оди повлияни от Марциал и Омир и две поеми за походите на Александър Македонски), но това не е било от особено значение за неговите собственици, които и без това нищо не разбирали от поезия.

През същото време наследниците на Гунчо бавно кретали по еволюционната стълба и достигнали само до нивото на обикновени граждани - плебеи, нищо особено за онова време (както и в сегашно). Докато въпреки своята не особено изразена интелигентност Бончеви започнали да употребяват нови думи и да бъдат в крак с модните езикови тенденции при Гунчеви единствения що годе по-образован индивид е бил Спартак Гунчев, който поради увлечението си към спорта е имал възможност да удари големи пари, подписвайки договор с "Гладиаторите" от Рим, където успял да се задържи цели три сезона и се разминал само със загубата на едно око и един бъбрек. Освен съответните парични знаци, които му позволили да отвори своя гладиаторска школа в съседния окръжен център, той донесъл от тогавашната столица на света и много нови думи (предимно спортни термини).

Бавно и мъчително еволюцията развивала езика на нашите прародители. Тъкмо стигнали до някаква прилична степен и започнали да пристигат някъде от далечните земи славяни. Освен, че донесли със себе си съвършено нов език, те успели също така и да асимилират аборигенното население. Стари и нови термини и думи се боричкали докато по-силната и по-точна вземела превес и така се оформила базата за днешния български език.

Бончеви били по-консервативни и все още употребявали термини като математика, олимпиада, философия и тъй нататък, докато Гунчеви успели да се сродят с новите пришелци и да употребяват повече от новите термини - мляко, хляб, ракия. По някое време, пристигнали и прабългарите и това направило словообразуването още по-комплицирано. Бончевият клон успял да се сроди с военнолюбивите пришелци и да поиска от тях съдействие при борбата със силната Византия. Лека по лека с течение на векове наследниците на Бончо и Гунчо успели да развият говоримия език до такова съвършенство, че вече могли не само да си измислят богове и да ги кръщават, но също така и да достигнат до именоването на далече по-абстрактни понятия, като пърхут, мазол, туршия, запек, сирене по шопски, райбер и т.н.

Един от Бончевския род дори успял да стане цар, но тъй като по онова време царете не носели фамилни имена, а само цифри той останал в историята като Борис I. По онова време (както и сега) безброй религиозни секти бродели из земите ни и се мъчели да приобщят невинното население към своите обози. Борис I, който си падал тарикат решил, че щом като народа така или иначе се нуждае от нещо в което да вярва, то поне това нещо да бъде регламентирано и узаконено и ако е възможно да носи някаква полза за самия него. Седнал той и написал въпросник със стотици глупави въпроси и го изпратил на тогавашните религиозни кокорбашии в Константинопол и Рим, за да види кой от тях ще му предложи по-изгодна сделка. Злите езици говорят, че в края на краищата по стар български обичай подаръци, подкупи и връзки са били решаващия фактор.

Самото приемане на вярата било съпроводено с известна доза кръвопролития, но в края на краищата това не е било кой знае какво нещо по онези времена. Една от главните спънки за покръстването на народа се оказала езиковата бариера и тъй като тогава не съществували курсове по изучаване на чужди езици се наложило да се измисли азбука и да се натоварят съответни лица в тогавашната институция с ранг на сегашно министерство на просветата да се заемат с напълването на кратуните на различните субекти на държавата с куп нови думи и термини като - кандилница, клисар, евангелие и куп такива.

След един сравнително дълъг период на войни, преврати, робства и освобождения езика ни се е огъвал, поочуквал, пообогатявал и с една дума еволюирал. Думи като баклава, гювеч, локум, леблебия и шербет станали неразделна част от всекидневния говор. Изобилието на синоними в някои насоки достигнало до такова съвършенство, че дори за например една такава активност като блудстване, съответната извършителка можела да бъде наречена: курва, проститутка, пачавра, блудница, мистрия, парантия, уруспия, въртиопашка, парясницa, куротрошачка, шантонерка, развалена, разюздена кучка, парцал, шанташ, парантия, кюския, гювендия, брънтия и още поне дузина такива нарицания.

В по-нови времена французите започнали да бъдат считани като модерни и това от своя страна донесло куп френски термини и думи в нашия език, като билет, мерси, писоар, будоар. След това пък германския език станал много популярен всред народа и като език на новата техника довлякъл в нашата лингвистика термини като пакет, шайба, вундеркинд и бирхале. След това, поради добре познати политически причини руският език успява да обогати нашият с куп термини и думи от рода на оборка, зарядка, разведка, катюша и водка, но неговият безспорен принос е в сферата на абревиацията. Термини като ДЗС, ТКЗС, Профком, Нарком, Завуч и Политбюро са немислими без намесата на съветската словообразуваща техника. В последните години, благодарение главно на компютърното ограмотяване английската терминология стана водеща и в почти всеки език на планетата Земя думи като принтер, ДОС, флопидиск, факс и плотер имат едно и също значение. Да не забравяме също и сателитната телевизия която направи от целия свят едно огромно село и искаме или не мнозинството от така наречените развлекателни програми са на този език. Когато фермера Джонс в Оклахома гледа Барт Симпсън, то и японския продавач на телевизори Ито гледа същото, както и австралийския пожарникар Елмор, френския фризьор Папен, немския колбасар Фриц, полския стоманолеяр Шчимански и разбира се Бончеви и Гунчеви.

Малко математика

Тъй като математически погледнато само двубуквените думи които могат да се образуват от комбинации на букви само от нашата азбука си мисля ще бъде някъде около 30 на тридесета степен! Нека две трети от тях отпаднат като неблагозвучни (мн, фт, зс...), то кратки съчетания като ор, бо, фу, ъм, ру, ки, ед и т.н. могат да ни служат идеално за обрисуване на невъобразимо богатата палитра от настроения, технологични термини, екологични бедствия и дори аромати на пръдни с характерна свойствена само за тях дума.

Лавинообразно, в геометрична прогресия нарастват възможностите ни когато се обърнем към трибуквените, четирибуквените и т.н. комбинации, а да не говорим за възможностите, които ни се отдават при миксването на новите думи с познатите ни окончания, представки, наставки и тем подобни спомагателни части на речта. Чрез преместване на ударението пред нас се отваря друга врата към експериментирането с обогатяването на речта, а когато прибавим и придобилите гражданственост чуждици и жаргони революционизирането на българския език изглежда по-просто и от отварянето на бутилка бира.

В краткия проекто-речник аз съм включил една нищожна част от примери, които са само първата искра на пожара от словотворене, предстоящ на нас и идните поколения. Моята скромна задача е да надмина езиковото богатство на английския език, а за вас оставам по-нататъшното еволюиране на родната ни реч.

Опити в тази насока са правени от професор Баланако се не лъжа, но неговата главна задача е била да изчисти нашият език от чуждици, като ги замени с къде удачни, къде не дотам удачни родни словосъчетания. Според мен чуждите думи в българския език са не само добре дошли, те са необходимост тъй като колкото повече цветове имаме на палитрата, толкова по-ясна и точна картина можем да нарисуваме. Езикът е главният инструмент за комуникация и колкото по-съвършен е той, толкова по-широки са нашите хоризонти и вместо да наречем например нашата тъща тъпа, дебела, лакома, грозна и сврадлива егоистка, колко по добре би и прилягал събирателният епитет смърдувка.

Когато кажем телевизор, ние разбираме, че това е приемник на звукови и визуални възприятия, поднесени ни от специално предназначена за целта групировка от творци и технически лица със съмнителни естетични критерии посредством нарочен предавател алоциран на телевизионна кула, живописна планина или просто спътник.

Когато кажем палачинка в нашия мозъчен визуализатор изниква картината не на думата палачинка, както е написана тук, а просто онази смес от яйца, брашно, масло и вода, със съответния златист цвят и дори вкусовата ни памет може да възстанови чувството на блаженство, което сме изпитали при унищожаването на някой определено сполучлив екземпляр от горепосочените. Разбира се, при отделните индивиди нюансите са различни. При едни тя е пълна с шипков мармалад, при други със сладко от портокалови кори, при трети дори е залята с кленов сироп, но въпреки това на всеки който има познания върху този обект му е пределно ясно за какво става дума.

В някои страни в последните години особено нарасна популярността на телефонния и сиберспейсния секс. В първият случай индивид от противоположния пол (ако клиента е хетеросексуален) шепти възбуждащи въображението и подтикващи към онанизъм сексуално ориентирани фрази по телефона и за това семпло наглед удоволствие нашият герой киха от порядъка на 5 до 10 долара за 3 минути. (поне в Канада цените са от този порядък). Ако тук, интонацията, съответните пръхтенета и стонове допринасят за по-дълбокото законспириране на нашият илюзорен ръкоблюдец, то при втория вид, така наречения сиберсекс, два индивида свързани с помощта на днешната технология само посредством компютърен модем изписват на екраните на мониторите на партньорите си фрази и възклицания, сценични подробности (като при драматургичен вариант на пиеса) и обрисуват емоционалната си ангажираност докато достигнат съответните оргазми.

Както се вижда от горните примери силата на говоримото и дори написаното слово днес е в небивал възход и ние не трябва да се ограничаваме само със семплия арсенал от думи с които досега разполагаме, а да провокираме скрития "Колумб" в нас и да разширяваме границите на познатото.

Еднобуквени

Всички еднобуквени думи, които са ни известни си извършват работата много добре и ние само може да добавим другите неизползувани досега и да им дадем функционална сила.

Използвани: а, в, е, и, о, с, у, я.

Използувани (в диалектни говори), но неузаконени граматически:

м Той м"удари. (в случая заменя ме пред дума, която започва с гласна)
т Кой т"удари? (в случая заменя те пред дума, която започва с гласна)
ц В някои среди повик за комуникация към непознат с не особено дружелюбна отсянка.
ш 1. Особен комуникативен сигнал с многопластово значение.
2. Тя ш"м"нахрани. (в случая заменя ще)
ъ 1. Упоменато в някои литературни източници, но не масовизирано възклицание за изразяване на изблик на енергия при извършване на тежка физическа операция (бутане на скала, освобождаване от семенна течност,теглене на каруца). Произношението е дълбоко,гърлено,идващо директно от гръдния кош.
2. Употребявано вместо а?, когато някой недочуе нещо. Звукът е интониран въпросително и е формиран в устната кухина.

Неизползувани, но без приложение: й, ь

Неизползувани, плачещи за употреба:

б звук издаван при сподавено уригване
г звук произнасян от бебе, имащо биберон в устата
ж звук издаван от крилата на летящо средно голямо насекомо
з звук издаван от крилата на летящо дребно насекомо
к звук издаван от човек имащ косъм в гърлото си
л звук издаван при изплезване на език
н звук издаван от полуспящ човек при опит да бъде събуден
п звук издаван при опит да издухаме перчем коса падащ върху очите ни
ф звук издаван от балон в момента на излитането на освободения от вътрешността му въздух
х звук издаван от бързо тичащ индивид
ю звук издаван много често от хора говорещи на английски език
я звук издаван много често от хора говорещи немски или руски език
Двубуквени думи

Двубуквените думи се ползуват с изключителна популярност не само в нашия език, но и в почти всички останали. Освен, че са лесни за произнасяне те са и лесни за изписване. Колко време, хартия и нерви ще ни бъдат спестени, ако думи като противоконституционна бъдат заменени с такива като кр (например).

Не напразно хората са избрали двубуквените думи за такива важни термини като: АЗ, ТИ, НА, МУ, ДО, РЕ, МИ, ФА, ЛА, СИ, ТО, ТЯ и т.н.

По долу са някои от хилядите буквосъчетания мухлясващи неизползувани, а срещу тях термините, предметите и състоянията които плачеха за наименоване, но поради една или друга причина бяха оставяни безименни до сега:

А
Аа звук при отваряне на устата при зъболекар (използувано и преди)
Аг човек от провинцията с ниска култура и лоши маниери
Ае зловонна мирисна вълна излъчвана от устата на човек с неизмити зъби
Аж тлъста, краткотрайна пръдня с мирис на развалени яйца (серен двуокис)
Аи младежки пъпки (акне) след изстискването им
Ак човек, занимаващ се активно с рекетьорство
Аф задник с особено впечатляващи размери
Ац работна престилка в отчайващо мръсно състояние
Ач телефон, непрекъснато даващ зает сигнал
Аш предмет без собственик и без особена стойност
Ащ несполучлив опит за стилно скачане в басейн с вода
Аю мъж, който слуша жена си като кученце (също така - заврян зет)
Ая жена, която слуша мъжа си и не му се кара, когато се върне пиян
Б
Бо спасител на плаж, който се занимава с културизъм
Бу звук издаван при шеговито сплашване на малко детенце (използуван и преди)
Бю жена прекалила с разхубавяването си
В
Ва хлебарка, която не може да бъде унищожена с познатите ни отрови
Во голямо и твърдо лайно с правилна форма
Г
Гр талантлив човек, който пропилява способностите и времето си в глупави начинания
Ге средношколски поздрав изразяващ се в пляскане на челото на поздравявания с отворена длан
Гю нечиста сделка при която Вие се сдобивате с нечист доход
Д
Ду състояние на апатия и нисък дух след дълъг и скучен сексуален акт
Дя жена в напреднала възраст, която се опитва да замаскира истинските си години
Е
Еа нетърпим шум издаван от репетираща рок група
Еб нещо за ебане. Субект на сексуално желание.
Ев смес съставена от всички остатъци от алкохолни напитки на края на събиране
Ез вкус в устата по време на махмурлук
Ео натрапник, който ходи по събирания и досажда на присъствуващите с опитите си да бъде много отворен, показвайки трикове с карти или организирайки различни тъпи игри
Еп красив, но безмозъчен индивид с отвратително самочувствие
Ет пламък (обикновено със синкав цвят) получаван при запалване на пръдня
Еу съдържанието на повърната смес. Повърня. Повръщано.
Ец последните стотинки във Вашите джобове
Еч характерен сърбеж в района на половите органи, причинен от пичи въшки
Ж
Жо притежател на съветски автомобил
Жи болка в стъпалата на краката, причинена от тесни обувки
Жу недоузряла диня, която при почукване издава лъжлив звук на узряла
З
Зо нарочно оставен по-дълъг нокът на кутрето на лявата ръка на мъж с цел, достигане на деликатни дълбочини при човъркане на уши или нос
Зе вид едро смлян, лютив, червен пипер използуван за подправка на шкембе чорба
Зу неприятен съученик, който си мисли, че е много радикален, а в действителност е само натегач и гъзолизец на учителите
Зя обиколка на магазините (обикновено извършвана от девойки) с цел оглеждане, но не и закупуване
И
Иа звук на самоодобрение издаван от мъжки индивид след особено сполучливо изпразване на семенна течност. (Може да се употребява и от жена по време на оргазъм)
Иб гражданин от арабски произход имащ апетит към девойки с бяла кожа
Иг пари, загубени на комар или лотария
Ид неволна ерекция на плаж
Ие зоната, в която човек е нито пиян, нито трезвен. Полупиян
Ик човек с патологично увлечение към решаване на кръстословици
Ин дупки, разкопани безразборно по улици и булеварди с цел поправка на последните, но често капани за граждани в нетрезво състояние
Ип окосмението под мишниците
Ир окосмението над и около половите органи
Ис окосмението в ноздрите
Ит окосмението в ушите
Иф окосмението по врата
Иц окосмението около отверстието на задника
Иш изпражнения, заплетени в окосмението около отверстието на задника (ица). Стафиди
Ия възрастна жена с апетит за млади любовници
К
Ки особено тежко стомашно разстройство при което потърпевшият трябва да посещава тоалетната всеки пет минути
Ко сдружение на мъже с цел пиянстване и женкарство
Кр противоконституционно
Ку ободряващ възглас (най-вече при хомосексуалисти)
Ке човек, говорещ български език с македонски акцент (също така македонец)
Кя девойка, която казва на всеки с когото има сексуално отношение, че и е втория мъж с когото тя го прави
Л
Ло привърженик на "Локомотив"; работещ в БДЖ
Лу невеж в областта на компютърната техника
Лю венец от коса при плешив индивид
М
Мю звук, издаван за примамване на костенурки
Мя храна с отвратителен вкус
Н
Ну крайна обрезка от колбас (обикновено с парче канап или метален пръстен)
Ня жена с изключително големи срамни устни
О
Оа жена с много плоски гърди (обикновено с формата на джапанки)
Ов протъркване на кожата на вътрешната страна на краката при носене на тесни слипове от хора с наднормено тегло през особено топли летни дни
Ог загоряла манджа
Ое комбинирана миризма съставена от пот и евтин руски парфюм
Ож вид къса мъжка прическа (подобна на канадска ливада, но с изправена като лавров венец коса) популярна при културистите
Ои конвулсивни потръпвания на тялото съпровождащи изхвърлянето на семенна течност
Ол брак с цел обогатяване. Брак по сметка
Оп съд (обикновено - консервена кутия) използуван вместо пепелник
Ор мъж с изключително голям полов член
Оу характерно свирене на гърдите при астматичен пристъп
Оц следата, оставяна от охлюв
Оч саксия от пластмаса
Ош малка декоративна фигурка, обикновено от порцелан
Ощ собственик на мобифон
П
Пе вид стойка, заемана от спасителите на крайморските курорти
Пу млад мъж с грозно смъкнат задник
Пю термин, обозначаващ три бити пула при игра на табла
Пъ продължителен пърдеж с характерно тремоло
Р
Ра любовница на рекетьор
Ри свирене на "въздушна" китара
Ру човек с особено неприятен смях
Рю гражданин на азиатска държава
Ря почитател на творчеството на Емил Коларов "Махалюльо"
С
Со гражданин на столицата със селски произход
Су пари, предназначени за закупуването на лека кола
Т
Тр жълти никотинови петна на пръстите на закоравели пушачи (обикновено между показалеца и средния пръст)
Тъ трети братовчед
У
Уа одобрителен възглас (издаван обикновено от войници) при преминаването на жена или девойка със забележителни телесни данни
Уб фунийка от хартия, използувана за опаковка на семки
Ув кратка псувня
Уг кожата изрязана от мазол
Уд мръсен полов член с неприятна миризма
Уе неодобрителен възглас (издаван обикновено от войници) при преминаването на жена или девойка с отвратителни телесни данни
Уз дебела и лепкава ушна кал
Уи краткотраен сексуален акт
Ук бавен танц с неопределена хореография,танцуван от пияни индивиди по време на празници
Ул доброволен отрядник през 60те и 70те
Ун пластмасова ивица придържаща тапата към надуваем обект (спасителен пояс, надуваем дюшек, плажна топка и др.)
Уо възглас с многозначителни нюанси (издаван обикновено от войници) при преминаването на хомосексуалист (педераст)
Уп гражданин, занимаващ се с кражба и препродажба на моторни превозни средства
Ур патологично извратен индивид, задоволяващ своите сексуални потребности наблюдавайки уринирането на индивид от противоположния пол
Ус мъртва кожа, падаща от пети, остъргвани с остър предмет
Ут дете с баща - виетнамец и майка – циганка
Уц дете с майка - виетнамка и баща – циганин
Ущ неприятен звук, издаван от завиващ трамвай
Уя смазка за намаляване на неприятния фрикционен ефект при анален секс (обикновено вазелин)
Ф
Фо индивид, който си поставя златни коронки на зъбите с цел разкрасяване
Фу топъл въздух, излизащ от фурна (обикновено с мирис на пресен хляб)
Фя неконтролируемо движение на езика, опитващ се да се напъха в дупка от наскоро изваден или счупен зъб
Х
Ху колективно "бягане" от час на група ученици
Хю пърхот от лицево окосмение (брада, мустаци)
Хя изключително гръмогласно и бездарно китарно соло
Ц
Ца цигара, направена от тютюн, събран от фасове и увит във вестникарска хартия
Це изключително кисела боза
Цо копче, имащо само две дупки
Цу копче с четири дупки
Ця характерно потичане на лиги при изпълнители на духови музикални инструменти
Ч
Ча изключително красива циганка
Чи изключително красива представителка на бялата раса
Чо изключително красива представителка на жълтата раса
Чу изключително красива представителка на черната раса
Чю изключително красива ескимоска или индианка
Ш
Ша мръсотия, събираща се между пръстите на неизмити крака (обикновено в чер цвят)
Шо мръсотия, събираща се в пъпното отверстие (на хора с вдлъбнат пъп) след продължително некъпане.
Ше мръсотия, събираща се под неизрязани нокти на ръцете
Шу мръсотията, събираща се под неизрязани нокти на краката
Щ
Щи подпетени стари обувки, използувани обикновено за ходене из къщи, двор или апартамент от хората които не могат да си позволят или просто не искат да си купят домашни чехли
Щу голямо изсъхнало кравешко лайно, обикновено използувано като органична тор
Ъ
Ъб неприятен сърбеж на задника
Ъв лекоатлет с ограничени възможности
Ъг мъничка дъгичка, показваща ъгъла в геометрични чертежи
Ъд индивид пристрастен към ядене на пуканки в нездравословни количества
Ъж типично оросяване (запотяване) на току що извадена от хладилника бира
Ъз неприятен мирис, излизащ от устата на човек наскоро консумирал чесън
Ъй дълго поучително слово (обикновено с нравствено съдържание), произнасяно от съпруга на индивид прекаляващ с употребата на алкохол
Ък стресово състояние, получавано при залавяне в кражба или лъжа
Ъл технически похват за откопчаване на сутиен с една ръка
Ъм свещеник, обичащ да греши
Ън малък пън
Ъп неволна ерекция при наблюдаване на порнографска литература или гледане на филм с такова съдържание
Ър пенсиониран касапин
Ъс перфориран презерватив
Ът сервитьор с недостатъчна практика и(или) неетични обноски
Ъф изконсумирана дъвка, залепена на (под) седалка, обикновено в киносалон или мотриса от градския транспорт
Ъх воня в общественна тоалетна
Ъц техника за рязане на твърд хляб, при която ножът освен напред - назад се движи и нагоре - надолу и малко в страни
Ъч освобождаване от нежелан гост посредством невинни лъжи
Ъш изветряла ракия
Ю
Юб униформа на теляк (обикновено - чаршаф увиващ таза и бедрата)
Юв терорист – аматьор
Юд безалкохолен коктейл приготвен от две части "Кока-Кола" и една част "Пепси"
Юе петно от мастило (или химикалка) в джоб
Юж жител на град Пловдив
Юз жител на град Ямбол
Юи непочернели от слънцето части на тялото поради носене на бански костюм, бижута или часовник
Юк чирак – касоразбивач
Юл хермафродит с ведро излъчване
Юм баскетболен запалянко
Юн продавач на хот-дог
Юо състезание по надплюване
Юп весел възглас при цакане (при игра на бридж-белот)
Юр хомосексуален глагол, оповестяващ търсене на партньор
Юс тръба (обикновено метална) за изстрелване на хартиени фунийки
Ют човек, обичащ да мрънка народни песни
Юф малка порцеланова статуетка с битов мотив
Юх поклонник на българска естрадна музика от началото на 60те години - Стефан Воронов, Константин Казански, Кирил Семов, Георги Кордов, Маргрет Николова, Мими Николова, Паша Христова, Ирина Чмихова, ранни Емил Димитров и Лили Иванова
Юц колекционер на кутийки от вакса за обувки
Юч боксониера на последен етаж в крайните квартали на града
Юш крайно груб футболист със садистични наклонности
Юя жена, предпочитаща флиртове с униформени мъже - полицаи, пожарникари, военни
Я
Яб малокалибрен полов член
Яв отчоплено парче съсирена кръв
Яг остатъците от разсплескан комар или друго такова малко насекомо
Яе специфично настроение, постигнато чрез слушане на новокомпозиран фолклор и пиене на домашно приготвен алкохол
Яи временни белези от вендузи
Яп мъж, смятащ оралния секс за срамно и противно действие
Яр участник в съботници
Яс детска монетна единица, получена при разсплескването на лимонадена (или каквато и да е друга безалкохолна или бирена) капачка върху трамвайни или железопътни релси
Ят досаден коментатор на футболен мач по радиото или телевизията
Яф "Стюард" в обществена тоалетна
Ях симпатизант на футболния отбор на "Славия" (сляпо вярващ, че те ще станат някога шампион)
Яц музикант, свирещ на чаши
Яя момиче или жена, която безоснователно мисли, че е много красива

Предполагам с горните примери съм обрисувал достатъчно подробно посоката, в която трябва да творим и обогатяваме нашия език. Дори ако и една дума от горепосочените започне да се употребява широко в нашия език, това значи че аз съм на прав път и рано или късно и другите, ще бъдат приети и масовизирани. Освен това дълбоко се надявам да ми бъде издигнат приживе паметник от съставителите на кръстословици!

Очаквайте в скоро време и пълния текст на допълнението към българския речник, както и няколко други студии относно обогатяването на речниковия ни фонд.




Гласувай:
0


Вълнообразно


1. raders - Много труд си хвърлил за този реч...
01.12.2014 18:01
Много труд си хвърлил за този речник. Сетих се за един виц. Значи, в някакъв клуб, където измисляли и разпространявали нови вицове, решили, че е целесъобразно да ги номерират. По този начин се пестяло време за цялата процедура по разказването на съответния виц. Става участникът и обявява: Виц номер 67. Всички: Ха,ха, ха! Виц номер 728. Всички: Ха, ха, ха! И т.н. Всичко е точно и не се губи време и енергия.
цитирай
2. gratzian - :)
01.12.2014 19:32
The Mothers of invention. ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 804190
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031