Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2013 19:25 - Някои наблюдения на дървената философия върху националното самосъзнание ( втора част)
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 286 Коментари: 0 Гласове:
0



След като разгледахме особеностите на балканската разновидност на патриотизма в най-екстремните му форми. (повтарям още веднъж, за онези които не са разбрали до сега, тук става дума за онова патриотарене, благодарение на което този полуостров е известен и като “бурето с барут” и благодарение на който профилактично се избиват от време на време известно количество инакомислещи)
Ако погледнем, исторически на този феномен на акутна родолюбивост (нямаща почти нищо с нормалната такава) той е докарвал на заразените от него не само главоболия но и в доста от най-острите случаи главозагубвания. Всичките тези хипермечти с България на три морета, обединена Македония, велика Сърбия, още по-велика Албания, Гърция –майка на цивилизацията и т.н.т. довеждат единственно до изостряне на отношенията, локални кръвопролития и след това “дърпане на ушите” от големите батковци и примиряване с онова което те скроят на техните си планшети.
Някой да си спомня нещо друго? Ами, ей ви ги учебниците, попрелистете ги и вижте до къде се стига с кокорбашлък. Ей ви там, гледайте и “освобождението” и първата и втората балкански и третата дето стана оня ден...трупове, нищета, мизерия, връщане назад с десетилетия, черни забрадки, инвалиди, гладни деца...ама не...ония ми ти патриоти не се отказват да ти дуднат за пиене на вино от черепи, за по пет на нож, за първата в света авиобомбандировка и разни такива патриовиагри за трапеза. Ами ей ги там гробовете край Люле-Бургаз, не можеш да ги преброиш колко са, а я погледни сега с каква боичка е оцветена тази територия на картата. А?
Докато не се разбере, че единственното правилно решение е толерантност, мирно сътрудничество, кооперация, взаимоизгодни сделки и примиряване с факта че не само ти си “велик” и “уникален” оправия няма да има. Не може ти да искаш да преебеш братчето си и да очакваш то да си те обичка, просто защото така трябва. Ако ти не си коректен, не може да очакваш коректност и от другите. Колкото и да изглежда невероятно, но именно интегрирането и в толерирането на различията е бъдещето. Ние сме в една лодка и пътуваме в една посока, всяко едно дърпане и скачане и опит за бунт само може да забави курса, а дори и да я преобърне.
Всички тези опити да се докаже (най-вече на себе си ) че си бил пъпа на света (да речем ) преди хиляда години, не ти оправят дереджето днес. Здравината на веригата се измерва по здравината на слабата и брънка. Това че преди хиляда години (да речем) онези които са били (според теб ) твои предци са клали предците ( пак според теб) на ония не е никаква гаранция, че тия същите не могат да ти скрият шайбата в настоящия момент. А пък и това ли трябва да е критерий за каквото и да е било? Какво от това че монголците са потомци на един от повелителите на света? Какво от това, че германците са пък потомци на варвари унищожили империя? Ти си това което си днес и туй то. Всякакви исторически патерици само ти вливат фалшиво самочувствие и надценяване на настоящото ти дередже. Какво от туй, че Херкулес е бил най-могъщия преди векове ( ако е съществувал, де), след като оня иранец дига в момента най-тежката щанга? Вчерашните успехи са си вчерашни успехи, а днес си е днес. Ти можеш, разбира се, да поразлистиш класьорите и да се покефиш на вчера, но не забравяй че днес е днес и ти си този който е на тепиха. Ти трябва да се бориш. А борбата днес е к’во? Ами както винаги – мислене, планиране, производство, иновации, тарикатлък, надиграване. Но пък и в края на краищата – боя с пръдня не се прави и че ти можеш да я караш вечно по андрешковци. Един път стомничка за водичка, втори път...и толкоз. Само с тарикатлъци пак не става (освен ако разбира се имащ и някаква изключителна мощ за да се правят другите, че не ги забелязват от страх че можеш да им набиеш канчето ако случайно...нали... J). Не си мисли, че онези са балами. Те бачкат, та се късат и при тях ври и кипи. Ами гледай класациите, индексите и всички онези показатели дето са направени за това. Цифрите не лъжат. ( чак до там). Ами то си се вижда кой как я кара, в края на краищата. Гледай и се учи от отличниците и гледай да не правиш грешките на оставачите. Животът е училище и ти постоянно трябва да полагаш изпити. Колкото по си подготвен, толкова вероятността да не те скъсат е по-голяма.
Не е ли така? А?
image
Шако, аз точно това имам предвид. Живей си така както ти се живее и гледай и твоето хорошо да си е хорошо, но не и за сметка на комшията, защото и той има право на хорошо, нали? И ако ти не уважаваш неговото, повярвай ми, той не само че няма да уважи твоето, ами нищо чудно и да му се доще да ти направи сечено. Колкото до "стерилността" на Канада, ами не съм я забелязал нещо...на мен си ми е гот, точно тук и туй то. Пробвал съм на много места, тук ми харесва най-вече, а пък и съм дърт вече да започвам пак отначало някъде другаде...ами, ами...пу...пу...пу.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 812126
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930