Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2013 16:42 - "Танц със саби" & "Болеро"
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 424 Коментари: 0 Гласове:
1



Гаяне беше първият балет който видях на живо. Трябва да е било в средата на 60те...в интерес на истината "Танц със саби" е онова което прави Хачатурян - Хачатурян. Не заради друго, ами защото с него той от редови съветски композитор се превърна в световна величина. Така е, мама му стара, хората цял живот прекарват над клавишите, над партитурите...мелодии се вихрят в главите им, акорди звучат в съня им...и пишат ли пишат завалиите...цял живот отдаден на една муза...и накрая? Някои ги забравят преди да са умрели, други надживяват вековете. Колкото да Арам, той е приятен композитор, но честно казано, барем една дузина съветски композитори от неговото време имат неговия талант. Разликата между него и тях е някакви си две и кусур минути скоклив танц от балет. Това е то - две минути и кусур музика го разделят от стотиците други съветски композитори.
Не искам да бъда разбран грешно, но ако танцът със саби не се беше превърнал "sabre dance" и досега мнозина щяха да питат "Кой е па то"а?". По същия начин по който Равел е "Болеро", Бородин - "танца" от "Княз Игор", Григ - "Пер Гинт", Холст - "Планетите", Делиб - дуетът от "Лакме", така и Хачатурян се превръща в световна величина благодарение на тези две минути и кусур гениален полет на мисълта. КОЛКО ТЪНКА Е ГРАНИЦАТА МЕЖДУ АНОНИМНОСТТА И ВСЕМИРНОТО ПРИЗНАНИЕ!!!
* * *
През 1983 година в България беше поканен на турне Микис Теодоракис с негов оркестър. Тъй като тогава аз притежавах доста репрезентативен комплект барабани ( "Ludwig" Pro Beat - такъв какъвто използуваше Джон Бонъм от Лед Цепелин ) бях помолен ( срещу доста солиден хонорар, де...да си дам под наем барабаните на оркестъра и да бъда нещо като роуди, с "пълна програма" там - ядене, пиене, хотели ). Така че, аз, Коцето Бахаров и Вантера ( те пък бяха с озвучителната уредба, баса и не си спомням какво още ) си изкарахме разкошно турне. Един от музкантите - бузукистът ( ако мога да го нарека така) беше грък отраснал в Ташкент и наскоро акустирал в родна Гърция. Та този младеж беше влюбен в "Болерото" на Равел и ми пусна касета на която той беше направил ( посредством многоканалните звукозаписни техники ) запис на произведението, където той свири всички партии на бузуки. Звучеше убийствено.












Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 812341
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930