Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2013 13:49 - ЗА САМОЧУВСТВИЕТО
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 277 Коментари: 0 Гласове:
0



Не знам вие дали усетихте онова струящо от думите на Калин самочувствие на повелител на мухите? Чувствува се човекът, велик някак си. Ей, ако ме питате мен, Калин има някои доста добре списани неща, понякога напипва неща, бива го един вид, ама ей на, мен ме подразни това негово писане от "горе от облаците"...не чак толкова че да седна да го хуля, но достатъчно да седна и да ги пиша тия редове в момента.
Хубаво, значи. Всеки има правото да се чувствува както си си ще и да се поставя на каквото си реши ниво на стълбичката, но пък от друга страна и страничните наблюдатели, като нас, пък имат право да го поставят по своите си стълбички и да сравняват какво той мисли за себе си и какво те мислят за него.
Нали, хората викат, че в действителност тези отношения били като дроб ( ама не черен или бял дроб, ами математическа дроб), при която знаменателят бил онова което ти си мислиш че си, а числителя - онова което другите мислят че си. Така че, ако ти си мислиш че си 10 да речем, а другите мислят че си 5, то твоята деноминация може да бъде определена на 0.5, ако ти си мислиш че си 2, а другите те определят като 4, то твоята, (ако може така да я наречем) реална стойност е 2.
Е, този метод е малко субективен и дава известно преимущество на скромните хора, но ако ме питате мен, колкото по-близко си до 1-цата, толкова по-реална ще е твоята оценка. То дето има една дума: скромността краси човека, ама пък ако си прекалено скромен, особено в общества където саморекламата е неразривна част от битието ти, можеш и никой да не забележи твоята красота, докато виж - обратното: малко повеч.
Никога недей да се подценяваш, но все пак, ако мерника ти е с една йота* по-долу от реалното е по-простимо от околните, отколкото дори и една десета от йота над-реалното. Хората, някак си, много ги дразни безскелетното самочувствие. Веднага ще чуете: Кой е па тоя, бе, да ми се пра"и на полковник! Къде си мисли че се намира тоя капут! А"ре аман от професори! и разни тем подобни задявки можете да чуете кога зад гърба, кога направо в лицето на парвенюящия се тарикат. Ами погледнете само медиите и третирането на такива изригвания на самочувствие. Припомнете си ония инцидентчета от вчера: Камен Влахов и кълбетата, Вежди Рашидов и пазавантчето, Никиту Въсильев и неговия солташак в "Булгартабак". Дрънчи пресата, значи, та чак пушек се вдига.
От една страна, ако ме питате - с основание, ама от друга - точно тия скандальозни фигурки получиха медийна експозиция и всички ги познават, докато пък някой си подплатен и с нравственна чистота и с бистър ум и с всичките му там положителни черти, правещи го, един вид еталон за подражание, скромно е заритан под черджето и никой не го и ебава за слива.
Ами ако ме питате мен, хич не е честно. Еди кой си там опъва по цял ден, извършва си задълженията честно, дава всичко, дето има една дума, от себе си и за него - нито думичка. А тръгнеш обаче, да се дуеш като пуяк и да правиш разни глупости като Батко ви...не само че ще се разбере из комшулука, ами и снимка ще ти изтипосат ( с тлъста пура, разбира се в ръка) из пресата. В интерес на истината, има си и хора които се прехласват по такъв род маймунджилъци и смятат, че извършителят им е носител барем на стокилограмови мъде, за да си ги плещи едни такива. Лошото е, че те в общи линии дърдорят само глупости и както видяхме нито той ( Батето, де) не отиде да се бие в Ирак, нито Сокола докара биволите, нито бай ви Цар за 800 дни не направи чудесата, нито пък бат" ви Бойко вкара там някоя по-значима мутра в панделата...ама пусто дуe гърди като петле и се връткаха пред камерите с победноснo изражениe.
Ами то вярно е, че всеки си има своя ценностна система някаква. Всеки дава оценки на другите ( дали гласно, дали само вътре в себе си) и в края на краищата всички сме както оценители, така също и експонати на тоя същия тезгях.
Не че винаги оценките са миродавни, не винаги оценителите са перфектни**, но все пак спомнете си какво казва Франк по тоя въпрос: In the fight between you and the world, back the world. В края на краищата, ако прекалено много хора ( особено ако са от онези на чието мнение държиш) започнат да ти казват че си тъпо копеле ( гаднярче, мърляч, дърдорко, мързел...или там каквото ти казват, в края на краищата), твърде вероятно е повредата да е в твоя телевизор.

_________________________________________ __________________________
* да си кажа честничко, хич и нямах представа що за мерило е туй нещо йотата, ама гледам че се употребява като някаква си нравственна мерна единица из нашия фолклор.Тъй като всеки, държащ да бъде добре информиран човек, пуснах я за търсене на "гугъла" и разбрах накрая...ако и вас ви интересува - ето ви линк http://bulch.tripod.com/boc/iota.h tm , а ако не ви интересува, просто never mind.
** в общества под масова хипноза често се наблюдават и невероятни изкривявания: Да речем, в щатския Юг са горели плочи на "Битълс", Жданов е наричал Зошченко пошляк, представете си и го е заклеймявал с декрети, талибаните бяха готови даже да му резнат главичката на Ружди, а пък хитлеристи и маоисти горели книги като на нестинарски събор.
image  



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 812226
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930