Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2013 16:14 - ПРЕДРАСЪДЪЦИТЕ
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 266 Коментари: 0 Гласове:
0



Ошашавеният Запад е заложник на вътрешноислямския сблъсък
Добър, точен анализ. image
Искам да добавя само, че експанзията на конфликта все повече настройва западния свят към конфронтация. Да не забравяме, че в този същия западен свят битуват милиони мюсюлмани несъгласни с "them or us" концепцията която са прегърнали фанатичните екстремисти. За най-най-голямо съжаление, тук ( става дума за Канада ), както и в други страни с големи мюсюлмански общности понякога покрай сухото тръгва да гори и мокрото. С положителност, голяма част от визуално демонстриращите атрибутите на мюсюлманската религия стават жертви на несправедлива, но пък от друга страна, напълно обоснована къде явна, къде скрита нетолерантност (в Канада, да си призная честно, не съм бил свидетел на явна, въпреки че живея в град в който има квартали с преобладаващо ислямско и сикхско присъствие ). Често на "водопой" пред "cooler"-a можеш да подочуеш реплики с антимюсюлмански отсенки, въпреки че на всеки е пределно ясно, че действителните инициатори на терора са незначителна фракция от ислямския свят. Подсъзнателно, обаче, започват да се прокарват негативни нотки и се забелязва една (колкото и да се опитват да не я показват явно) неприязън към фанатичните следовници на Корана.
Тъй като Канада е изключително толерантна към своите малцинства, някои от тях успяват на наистина да преекспонират своята различност и сякаш да я навират в очите на околните. Всеки сикх носи своя дагер препасан под ризата си, в училищата има специални стаи за молитви, по телевизонните канали се емитират спонзорирана от държавата предавания на техните езици, дори и членовете на RCMP (тукашния еквивалент на ДС) вместо фуражки носят тюрбаните си. Индийци и пакистанци имат свои училища, магазини, културни средища и всички съществуващи пейки в Брамптън сякаш са поставени специално за тях ( просто нека го наречем "нетюрбано-сари носещото население" тук като че ли няма или време или желание да седи по пейки ).
Вкопчването със зъби и нокти в непривичните за Запада символи, определено дистанцира носителите им от мейнстрийма. Нещо за което са си виновни, разбира се самите те. Колкото и да се опитват да говорят за традиции, за вековни обичаи и всичките характерни за случая тинтири-минтири, за мене това си е просто фанатизъм. Как, да го еба, (освен разбира се на фолклорните тържества) не видях по улиците един нашенец с потури , пояс и навуща, нито един германец с кожени къси гащета с еделвайсче и шапчица с перце, нито един поляк с брадве, нито един сърбин с опинци и нито един руснак с рубашка. Според мен тяхното си е чист фанатизъм и назадничавост, ама пък като се харесват такива, к"во мо"еш да им кажеш?
Тези които наистина ми дигат кръвното обаче са онези, които са получили тук статус на политически емигранти на базата на това, че са били преследвани като несъобразяващи се с традициите в "назадничавите си страни" и искащи да бъдат разкрепостени, които обаче все още ходят с фереджетата и всичките му там такламати на покорност и примиреност със социалната си субординация в обществото. По всяка вероятност съществува там, някакъв си натиск, в локалното "комюнити", ама пък след като декларираш че си дошъл да избегнеш ПРЕДРАСЪДЪЦИТЕ редно би било да смъкнеш тия чаршафи от главата си. Тъй де.
По същия начин както през началото на 90те сума ти и нашенци се писаха репресирани и тероризирани в България македонци, без дори и да си имат и понятие що е това македонец ( тип "а бе тия нали бе"а сърби?" ). "Илинден" едва ли и подозира колко фалшиви негове членове се пръкнаха тук пред имиграционните служби...само защото "македонската история" вървеше. Да не говорим как това пък се отрази на "реномето" на България всред правозащитните световни организации. Ама пък, в края на краищата, всеки си вика: А бе, дреме ми на мен...аз нали ще остана.
Та думата ми беше ( аз както винаги пак се отплеснах ): Не е хубаво да сегрегираш и да изпитваш неприязън към някой "различен" от теб, но пък ако той самият се "дърпа" и постянно поставя своята културна бариера пред теб, ами какво сега...няма да тръгнеш да го биеш я...като иска да е "РАЗЛИЧЕН", нека си бъде, ама да не се чуди защо го били пребърквали по-дълго на границата. Ами ще го пребъркват, ами...след като има всички първични белези на терорист какво очаква, в края на краищата....като искаш да си различен, бъди готов да платиш и "различната" цена.

image [/b]



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 811965
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930