Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2014 13:44 - чалгия
Автор: gratzian Категория: Забавление   
Прочетен: 592 Коментари: 1 Гласове:
0



В действителност има термин чалгия и този род музика е с дълбоки ориенталски корени. Много популярна в Македония, където трите главни "чалгаджийски" школи са:‌ велешката ( от родния град на жена ми- Велес), битолската и скопската.
Много си мислят, че Македония е развъдник на "онази музика", която имаш ти предвид и която в България неправилно наричат "чалга", но в Македония този род музика беше, а и все още е заклеймявана като "шунд" ( демек "кичозна" и беше забранено да се излъчва по македонските медии. В последните години малко се поолаби обстановката и можеш да чуеш и там нещо "по-така"
Доколкото знам от ушеслушци и очевидци, в момента там се слушат и гледат български и сръбски канали, които да задоволят вакуума от този род музика, а моят приятел и колега - Наско Джорлев ( авторът на Баладата за Гунди и Котков, Лажи лажи Вере и още стотици популярни песни и в Македония и в България беше принуден да свири из Босна, Херцеговина и Сърбия...и аз съм свирил с него в град Билеча, но поради политически причини му казаха да няма "бугари" в оркестъра си и затова колаборацията ни беше кратка...тогава такива бяха времената )
Гранд дамата на сръбския неофолклор - Лепа Лукич (говорихме си преди 2-3 години с нея, тъй като тя често гостува тук в една сръбска кръчма) ми каза, че в действителност нейната кариера е стартирала в София в хотел "Балкан" през късните 50 години на миналия век или много ранните 60 (‌не можа да си спомни точно...просто каза...много, много отдавна ) Ха иди, та ги разбери.

Има доста певци и певици на този род музика в България които притежават разкошен глас и в определни ситуации е нормално да бъдат "аурален фон" за дадени народни веселия. В края на краищата, когато се съберат сума ти и българи, не върви да се пуска Вивалди или Стен Гец, да речем. Аз не играя хора ( едвам си изкарах изпита по народни танци в консерваторията), но като гледам с каква страст скачат тук разни приятели и си викам, ами след като се радват хората толкова на тази музика ( която е в общи линии с приложна функция...както асансиорната, да речем) не знам защо са ги погнали толкова разните му интелектуалци?
Нека всеки си се радва на онова което го радва, в края на краищата...тъй де...ама ха... 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. sande - Чалгиите, народните музиканти, радостта на народа ... Векове!
12.09.2014 15:43
Поради нвякакави чудни причини думата "чалга" в България е изпълнена с презрение, синоним на нещо долнопробно, непрофесионално, циганско, ефтинджийско и без каквито и да било художествени качества. Чалга - най-долната музика, почти порнография

Така ли е?

Не е така.Чалгата е народна музика, изпълнявана от народни музиканти, обикновено предназначена за сватби и народни тържества. Музикантите са без образование обикновено, даже никакво, но с талант! С дарба!


В Скопие, в Македонската радио и телевизия имаше Оркестър на чалгиите, много популярен и обичан. Има издадени албуми, ще го намерите в ютюб и на др. места.


Чалгиите идват! Празникът започва!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gratzian
Категория: Забавление
Прочетен: 812276
Постинги: 2201
Коментари: 191
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930